hamburger-icon

Kliker.info

Skandal godine : Pomoćnik ministra sigurnosti BiH prodavao oružje i pomagao teroristima

Skandal godine : Pomoćnik ministra sigurnosti BiH prodavao oružje i pomagao teroristima

17 Januara
08:00 2009

Vijet iz Hrvatske odjeknula je poput groma iz vedra neba – u petak ujutro u Rijeci je uhapšen Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra sigurnosti BiH. U Ministarstvu sigurnosti BiH Vuković je na čelu Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, a predsjednik je i Komisije za reviziju bh. državljanstava.

Riječka policija uhapsila je 35-godišnjeg Bosanca pod optužbom da je bio „bosanska veza“ u planiranju dvostrukog ubistva.Prije tri mjeseca, riječka policija spriječila je da Adam G. i Davor M. budu likvidirani tako što će pod njihove automobile biti postavljene eksplozivne naprave koje se aktiviraju daljinskim upravljačem. Prije nekoliko dana podignuta je optužnica protiv Ivana Filipovića i Roberta Dragine, glavnih organizatora te likvidacije iza koje stoji borba za dominaciju nad osiguravanjem i obezbjeđenjem noćnih klubova u Rijeci. Filipoviću i Dragini Vuković je prodao pištolje i puške.Njih dvojica su naručili likvidaciju, pa je Dragina preko svojih veza dogovorio da se u BiH, tačnije u Sarajevu, izradi eksplozivna naprava. Preuzeo je u glavnom gradu BiH i prebacio u Hrvatsku. U Rijeci je eksplozivnu napravu dao jednom Riječaninu da je postavi, a ovaj je sve prijavio policiji. Zahvaljujući njemu spriječeno je dvostruko ubistvo.

Čekali da dođe             Hrvatska policija je vješto sakrila da je došla do podataka da je u pripremama atentata na dvojicu Riječana učestvovao i visoki bh. funkcioner i čekalo se da dođe u Hrvatsku kako bi bio uhapšen. Prema informacijama do kojih smo u Rijeci došli u petak navečer, Vukoviću će biti određen pritvor, a za krivično djelo koje je počinio zaprijećena je kazna zatvora do pet godina.

Fojničanin s dvojim državljanstvom            Vjekoslav Vuković je iz Fojnice i u HDZ-u je uživao visok rejting. Bio je i kandidat te stranke za ministra sigurnosti BiH.On ima hrvatsko i bh. državljanstvo. Često je boravio u Rijeci, pored ostalog i zato što je na postidlomskom studiju na Pravnom fakultetu u tom gradu.

Prodavao oružje i eksploziv            Kako saznajemo, hrvatske tajne službe dugo su ga pratile i prikupljale detaljne informacije o svemu čime se bavio. Izvori „Sana“ iz Rijeke kažu da se, pored ostalog, bavio i krijumčarenjem i prodajom  pištolja, pušaka i eksploziva.  (Kliker.info/San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku