hamburger-icon

Kliker.info

Sjeverna Joreja ponovo testira : Dva velika podrhtavanja tla opet uznemirila svijet

Sjeverna Joreja ponovo testira : Dva velika podrhtavanja tla opet uznemirila svijet

03 Septembra
07:35 2017

Dva jaka podrhtavanja dogodila su se u nedjelju ujutro u Sjevernoj Koreji, zbog čega mnogi vjeruju da je ta država obavila svoj šesti nuklearni test.

U prvim  izvještajima Američkog geološkog zavoda stajalo je da je podrhtavanje bilo magnitude 5.6, ali kasniji izvještaji taj su broj povećali na 6.3. Istovremeno, Kineska administracija za potrese objavila je da je na sjeveroistoku Sjeverne Koreje došlo do potresa magnitude 6.3, nazvavši ju “potencijalnom eksplozijom”, izvještava CNBC.

Dubina prvog potresa bila je nula kilometara, objavila je Kineska administracija. Američki zavod objavio je da je do podrhtavanja došlo oko podneva po sjevernokorejskom vremenu.

Kineska administracija kasnije je objavila da je detektirala drugi potres magnitude 4.6, koji se dogodio na dubini od nula kilometara, te kojeg je Kineska administracija nazvala “urušavanjem”. Dodala je da se drugi potres, na gotovo istim koordinatama, dogodio osam minuta nakon prvog.

Ovo podrhtavanje dogodilo se nekoliko sati nakon što su sjevernokorejski državni mediji objavili sliku Kim Jong Una s bombom za koju se misli da je hidrogenska, izvještava BBC.Državni mediji objavili su da bi se ta bomba mogla priključiti za balistički projektil. Niti jedna tvrdnja za sada nije potvrđena.

Nakon ovog podrhtavanja tla Japan je odmah sazvao konferenciju za novinare na kojoj je sa sigurnošću zaključeno kako je u Sjevernoj Koreji bila riječ o nuklearnom testu.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku