hamburger-icon

Kliker.info

Sjetite se Iraka : Kome treba istraga kad imamo američke tajne službe ?

Sjetite se Iraka : Kome treba istraga kad imamo američke tajne službe ?

28 Avgusta
13:24 2013
Savezničke snage grupiraju svoje vojne sile pred Sirijom s namjerom da interveniraju na strani pobunjenika protiv vladajućeg režima. SAD optužuje vlast Bašara al-Asada da je nedaleko od Damaska upotrijebila zabranjeni bojni otrov sarin, ali javnosti nisu predočeni konkretni dokazi istrage koju bi se moglo smatrati nezavisnom. Sumnje o stvarnim počiniteljima rastu jer se sve to događa u danima kada je inspekcija UN-ovih stručnjaka, nakon višemjesečnih napora, konačno dobila pristup mjestima na kojima se koristilo kemijsko oružje. Uz to, šefica UN-ove istrage Carla del Ponte prije nekoliko mjeseci je, razgovarajući sa žrtvama i svjedocima ranijih kemijskih napada, upozorila kako postoje značajne naznake da su kemijsko oružje zapravo koristili pobunjenici na čiju se stranu u ratu svrstava Zapad, iako u redovima tih pobunjenika ratuju, između ostalih, i radikalni islamisti bliski Al Kaidi. 

Jedina informacija o navodnim konkretnim dokazima protiv Asadovog režima koja se danas pojavila dolazi od američkog časopisa Foreign Policy, a poziva se na izvore iz američkih obavještajnih službi. U članku se navodi da je američka špijunaža presrela telefonski razgovor između sirijskog ministra obrane Fahda Džassima al-Freidža i podčinjenog mu načelnika kemijskih snaga. Iz snimke razgovora, koja nije objavljena, navodno se dade naslutiti da Asadov ministar nema pojma o tome što se dogodilo, pa nije jasno tko je naredio napad, ali je, tvrde američke tajne službe, to dovoljan dokaz da je kemijsko oružje na području Ghoute u okolici Damaska potegnula Asadova strana.  Protivnici savezničke intervencije, među kojima od svjetskih sila prednjače Rusija i Iran, traže da se napad odgodi barem dok se ne utvrdi koja je strana počinila zločin. Zagovornici intervencije drže pak da Bašar al-Asad mora biti svrgnut ili barem dovoljno oslabljen kako bi na eventualnoj budućoj mirovnoj konferenciji bio popustljiviji. U dvogodišnjem ratu u Siriji brojka mrtvih odavno je prešla stotinu hiljada, a nekoliko milijuna ljudi otjerano je u izbjeglištvo.

Građani SAD-a i V. Britanije masovno protiv intervencije

Prema anketi YouGova, čak 74 posto Britanaca protivi se ulasku u sirijski rat – 50 posto ne odobrava čak ni raketne udare. U SAD-u, pak, anketa Reuters/Isposa pokazuje da vojnu akciju podržava samo devet posto građana. Jedina informacija o navodnim konkretnim dokazima protiv Asadovog režima koja se danas pojavila dolazi od američkog časopisa Foreign Policy, a poziva se na izvore iz američkih obavještajnih službi. (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku