hamburger-icon

Kliker.info

Sjećanje na strahote Viąegrada : Živa lomača na Bikavcu je najstraąnije djelo u ratu

Sjećanje na strahote Viąegrada : Živa lomača na Bikavcu je najstraąnije djelo u ratu

27 Juna
14:35 2013

U višegradskom naselju Bikavac, na samom istoku BiH, u avliji Mehe i Derviše Aljić, obiljeľena je 21. godišnjica ľive lomače, gdje su pripadnici vojske i policije Republike Srpske zatočili, a potom zapalili više od 70 bošnjačkih ľena i djece, prenosi agencija  Anadolija (AA).Oko 50 građana okupilo se danas kako bi obiljeľilo tuľnu godišnjicu na mjestu stravičnog zločina, u avliji kuće Mehe i Derviše Aljić. Ova kuća je bila poprište zločina koje je haški sud okarakterisao kao „najstrašnije djelo i najveću pojedinačnu povredu humanosti u ratu".Nakon učenja Jasina i dova u Carevoj dľamiji u Višegradu, građani su noseći transparent sa fotografijama ľrtava i zločinaca, prošetali do avlije Aljića u Bikavcu. Predstavnici različitih nevladinih udruľenja, članovi porodica stradalih i ostali građani poloľili su cvijeće na temelje srušene kuće Aljića.

Prisutnima se obratila predsjednica Udruľenja „Žena ľrtva rata“ Bakira Hasečić.„A šta da se kaľe? Nije pronađena nijedna koščica. Stalno nam govore da imamo zakon i pravdu. Međutim, dug je put do istine. Još je ľalosnije doći u svoj grad danas, susresti se sa počiniocima ovog zločina, kao što je Boban Indľić, koji slobodno ľivi u Višegradu. Pitam se u kojeg Boga oni vjeruju, kada su mogli uoči svog najvećeg praznika Vidovdana, zapaliti više od 70 civila“, kazala je Hasečić.Najmlađa ľrtva zločina bila je beba od godinu dana. Hasečić je u svome obraćanju napomenula kako je "jedina krivica ľrtava bila što su Bošnjaci".Ona je također najavila pokretanje inicijative ove godine da se otvori i očisti podrum ispod kuće Aljića te da će to biti korak ka ponovnoj izgradnji te kuće.

Predsjednik Skupštine općine Višegrad Suljo Fejzić je kazao da su umovi koji su smislili ovakvo mučenje monstruozni,  dodavši da ljudsko biće to ne moľe učiniti. Ipak, kazao je on, građani BiH moraju se okrenuti budućnosti, ne zaboravljajući prošlost, kako se ona ne bi ponovila.„Koji je to cilj koji su ovi monstrumi htjeli ostvariti preko pepela izgorjele djece, ľena i nemoćnih staraca? Mi smo duľni progoniti zločince kako bi našli smiraj duša stradalih i preľivjelih ľrtava proteklog rata“, rekao je Fejzić.On je potom poručio da ľrtva stradalih ne smije biti uzaludna te pozvao sve građane Višegrada da se prijave za predstojeći popis stanovništva u BiH u Višegradu, uz riječi da će se tako najbolje oduľiti stradalima.

Goraľdanski muftija Hamed Efendić je kazao da svjedočenje okupljanjem svake godine na mjestu zločina, u kući Aljića, neće imati velikog značaja ukoliko oni koji se okupljaju ljudi ne izađu na sudove.„Puno je vaľnije da se svako od nas ko je bio svjedok zločina prijavi i da izjavu pred pravosudnim institucijama“, poručio je on.Ni ove kao ni prethodne godine, prilikom obiljeľavanja godišnjice lomače na Bikavcu nije bilo predstavnika vlasti i visokih funkcionera. Ovogodišnje, obiljeľavanje 21. godišnjice ľive lomače na Bikavcu je prošlo uz znatno pojačane mjere sigurnosti i bez ikakvih incidenata.

– Zehra Turjačanin: Jedina preľivjela nema hrabrosti da se vrati u BiH –

Jedina preľivjela ľrtva ľive lomače na Bikavcu Zehra Turjačanin trenutno ľivi van BiH. Kaľe da nakon pakla koji je preľivjela nema hrabrosti da se vrati u zemlju.Slična tragedija i gnusan zločin se također desio 14. juna 1992. godine u višegradskoj Pionirskoj ulici, kad je u kući Adema Omeragića spaljeno više od 70 bošnjačkih ľena, djece i staraca.Međunarodni tribunal za ratne zločine i Sud BiH do sada su za zločine u Višegradu krivim proglasili osam pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske. Milan Lukić osuđen je na doľivotnu robiju, Sredoje Lukić na 30 godina zatvora, Momir Savić na 18, Mitar Vasiljević 15, Boban Šimšić i Novo Rajak na 14 godina, Željko Lelek na 13, a Nenad Tanasković na 12 (presuda mu je u ľalbenom postupku smanjena na osam godina). Osuđene zločince Milana i Sredoja Lukića, te Mitra Vasiljevića, Haški tribunal teretio je za "istrebljenje velikog broja civila, uključujući ľene, djecu i starce". (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku