hamburger-icon

Kliker.info

Sjećanje na stradanje višegradskih Bošnjaka: 3.000 ruža za 3.000 žrtava (Video)

Sjećanje na stradanje višegradskih Bošnjaka: 3.000 ruža za 3.000 žrtava (Video)

20 Maja
16:34 2017

U znak sjećanja na žrtve genocida u Višegradu je bačeno 3.000 ruža za 3.000 žrtava u Drinu sa Mosta Mehmed paše Sokolovića.

Ovaj događaj organizovan je povodom 25. godišnjice stradanja višegradskih Bošnjaka, u toku 1992. godine. Tada su u više navrata vršena masovna ubijanja Bošnjaka višegradskog kraja, a mnoga tijela su bačena u rijeku Drinu, zbog čega značajan dio tijela žrtava ovih zločina vjerovatno nikada neće biti ni pronađen.

Prema ocjeni Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Višegrad je bio podvrgnut “jednoj od najopsežnijih i najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja tokom rata u BiH”.

Zbog zločina u Višegradu Haški tribunal i Sud BiH izrekli su niz osuđujućih poresuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora izrečena Milanu Lukiću.

Bitno je istaći da su preživjele žrtve genocida u Višegradu, prilikom današnjeg putovanja u ovaj grad s ciljem odavanja počasti poginulima u zločinu, bile prinuđene zastati u mjestu Međeđa, zbog postrojavanja povodom 25. godina osnivanja Višegradske brigade VRS u mjestu Draževina. Kolone vozila sa uobičajenom ikonografijom, uz pucanje iz vatrenog oružja scenario je koji se ponavlja iz godine u godinu prilikom svakog pokušaja odavanja počasti žrtvama zločina u Podrinju.

Ujedno danas je obavljena dženaza i ubijenom Omeru kasapoviću. U trenutku kada je ubijen 1992. godine Omer Kasapović je imao 48 godina.

(Kliker.info-Faktor)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku