hamburger-icon

Kliker.info

Sjećanje na naš poraz : Pobjeda Donalda Trumpa i slovo o Anti Markoviću !

Sjećanje na naš poraz : Pobjeda Donalda Trumpa i slovo o Anti Markoviću !

09 Novembra
08:34 2016

donald-trumpZa mnoge neočekivano Donald Trump postaje  45 predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a njegova suparnica Hillary Clinton odlazi isto tako neočekivano   u penziju i istoriju.

Šokantnoj  pobjedi   kontroverznog  bizmismena u izbornoj noći se nema šta prigovoriti pošto je ostvarena   tamo gdje je bilo i  najpotrebnije i najteže, a  to je zna se,  na Floridi, u Ohiju, Sjevernoj Karolini   i Michigenu.

Ovom prilikom neću o načinu i metodama vođenja predizborne kampanje  od strane Donalda Trumpa,  pošto je o njegovim primitivnim, oholim , nacionalističkim i rasističkim ispadima, često na granici fašizma, do sada napisano  bezbroj novinskih tekstova .Interesantniji je čini  mi se momenat , da su  i neposredno prije izborne noći,  Trumpovoj suparnici  gotovo sve ankete predviđale gotovo sigurnu pobjedu.

Doda li se  tome i činjenica da su u finišu kampanje su za Hillary Clinton  agitirale  prave pravcate zvijezde, od predsjednika  Obama, njegove  supruge Michelle, potpredsjednika Bidena, bivšeg potpredsjednika i predsjedničkog kandidata  Al Gora,  Bernie Sandersa, Bila, Clintona, pa sve do  Bruce Springsteena, Lady Gage,, Bon Jovija i Madone, dok su na Trumpovoj strani bili sami autsajderi predvođeni  bivšim gradonačelnikom New York-a  Giulianije i nekadašnjim  spikerom Kongresa Gingrichem, pomenute promašene prognoze su još čudnije i interesantnije.

Starije Bosance i Hercegovce  koji pamte prve demokratske izbore u BiH , neposredno prije rata, ovaj momenat će vjerovatno podsjetiti na slična očekivanja i prognoze  vezane za bivšeg premijera bivše SFR Jugoslavije , pokojnog Antu Markovića .  Za neupućene i mlade, Marković  je predvodio listu Reformskih snaga  za  koju su agitovale  i podržavale bukvalno sve javne ličnosti tadašnje SR Bosne i Hercegovine.

Sjećam se kao da je bilo danas, Ante Marković je tada u   medijima, na ulici i kafani, za sve koji su išta značili u brojnim našim gradovima,  bio  istinsko oličenje jedinog spasioca ne samo BiH i pravi nadčovjek koji će nas povesti u bolju budućnost bez siromaštva i rata.

Znamo kakvu je sudbinu i poraz doživio bivši premijer Jugoslavije, a kakav trijumf vođe nacioanlnih stranaka, Izetbegović , Karadžić i Kljujić, čega se  prisjećam  ovog jutra kada u američkoj državi Kentucky  iščekujem i zvanično proglašenje pobjede Donalda Trumpa.  Bojim se samo da sve  na kraju ne  ispadne kao u onom vicu,  u kojem Mujo  opisuje  Sulji  Ameriku i  kaže  da za nama kasni dvadesetak  godina,  pošto je  tamo, odnosno ovamo, još uvijek dobro.

H. Šetka (Kliker.infro)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku