hamburger-icon

Kliker.info

Sjećanje na Džemu : Vrhunski političar koji je uživao u društvu naroda

Sjećanje na Džemu : Vrhunski političar koji je uživao u društvu naroda

19 Januara
17:51 2009

Na 32. godišnjicu smrti Džema Bijedića, nekadašnjeg premijera bivše Jugoslavije, na sarajevskom groblju Bare jučer su se okupili njegova porodica, prijatelji i poštovaoci, koji su se prisjetili njegovog lika i djela. Nađa Biser Taso, nekadašnja članica SKOJ-a i partizanka, i danas o Bijdići priča s velikim poštovanjem

Ratna sjećanja

– Čitava moja mladost bila je vezana za njega. Često je dolazio na naše SKOJ-evske sastanke i interesirao se kako radimo i da li izvršavamo svoje zadatke. Nadimak mu je bio Crni – ja tada uopće nisam znala da je on Džemal Bijedić. Nakon što sam izbjegla hapšenje od ustaša, 1943. priključila sam se partizanima, gdje sam između četvrte i pete ofanzive na prostoru Bjelimića ponovno srela Džemu. Bili smo u istoj brigadi. Iz perioda neposrednog rada sa njim sjećam se Džeme kao velikog i brižnog druga, koji je nas omladinu osposobio da radimo. Nikada nije dao da se uskosektorski orjentišemo, već je tražio da poznajemo probleme mladih i žena, te narodne vlasti, kako bismo mogli uspješno raditi – kaže  za "San" Taso.Mehmed Sokolović i Fehim Kraina, članovi lovačkog društva Crepoljsko, pričali su nam iz nekog drugog ugla o Bijediću, sa kojim su proveli mnogo lijepih trenutaka kada bi dolazio u njihov lovački dom da se odmara. – Kod njega se moglo otići bez velikih najava i kada je obavljao najveće funkcije. Bio je ljudeskara, gromada od čovjeka, ne zato što je bio krupan i zgodan, nego zato što je bio izuzetno plemenit. Bilo mi je pravo zadovoljstvo družiti se s njim – sjeća se Sokolović.- Džemu sam poznavao kada je bio predsjednik Skupštine BiH, a upoznali smo se u lovačkom domu, jer je on 12 godina posjećivao Crepoljsko. Svi su ga voljeli zbog lijepog druženja… – nadovezuje se Kraina.

Druženja s pukom

– To je bio čovjek koji je imao petlju reči ljudima šta misli, koji se družio sa običnim ljudima, te znao napraviti dobro raspoloženje kada je bilo teško. Išao je po lovačkim domovima i kolibama. Pio rakiju, a ne skupe francuske konjake… Bio među običnim seljačkim svijetom i uživao u tome – potvrđuje njihove riječi Fehim Škaljić, predsjednik planinarskog društva "Džemal Bijedić". Doc. dr. Suad Habeš, predavač na Agromediteranskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara, počastvovan je što je u ime Univerziteta prisustvovao obilježavanju ove godišnjice. – Uposlenici Univerziteta trude na nastave djelo Džemala Bijedića. Naš Univerzitet predstavlja svijetlu tačku i može biti primjer i uzor svakog mladog čovjeka nastavljajući tradiciju Bijedićevog rada. Nastojimo obrazovati mlade generacije, koje će uspjeti da žive u miru i slobodi – poručio je on.

Bijedićev životni put

Džemal Bijedić rođen je 12. aprila 1917. u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao član KPJ, aktivno učestvuje u NOB-u. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova SRBiH, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća SRBiH, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća 1971. godine. Pginuo je 18. januara 1977. u avionskoj nesreći, zajedno sa suprugom Razijom. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku