hamburger-icon

Kliker.info

Sjećanja žitelja Ahmića: Ezan je označio početak napada na selo

Sjećanja žitelja Ahmića: Ezan je označio početak napada na selo

16 Aprila
15:19 2014

Ahmici122Kobnog 16. aprila 1993. godine Abdulah Ahmić (50) je u zločinu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u selu Ahmići kraj Viteza izgubio majku, oca, tri sestre i brata. Sa suzama u očima, danas, 21 godinu nakon počinjenog zločina, u razgovoru za Anadoliju, prisjetio se tog krvavog događaja.”Ovaj dan je poseban, pogotovo za mene, jer su mi u ovom mezarju ukopani majka, tri sestre, sve su bile djevojke ubijene 16. aprila. 1993. godine, malo dalje su ukopani otac i brat”, kazao je Ahmić.

Bilo nas je osam…

Dodaje da je tokom rata izgubio još jednog brata, koji je poginuo kao vojnik na liniji. “Od moje porodice, bilo nas je osam, samo sam ja ostao živ. Ja sam preživio strijeljanje, metak mi je prošao kroz obraze.Preživio sam i logor”, kazao je Ahmić.Prisjećajući se današnjeg dana 1993. godine, Ahmić kaže da se nalazio u porodičnoj kući i da je njega i članove njegove porodice probudila pucnjava.

“To je bio jedan opšti napad. Paljene su kuće. Našu kuću su vrlo brzo opkolili. Provalili su u kuću, izveli mene i oca, a nakon toga nas odveli ispod kuće gdje je već bio ubijen moj brat. Jedan od dvojice vojnika je repetirao pušku, oca ubio. Mene nije pogodio dobro, malo je niže metak prošao, ostao sam ležati, pravio sam se da sam mrtav”, prisjetio se Ahmić.Nakon toga se cijeli taj dan skrivao u vodi, priča.”Ja se svaki dan prisjećam svojih, oni su meni uvijek u duši. Taj dan sam ostao bez cijele porodice”, kazao je Ahmić.Huso Ahmić je na današnji dan 1993. godine izgubio oca i majku.
“Ovo je danas sjećanje na taj datum, koji je bio i bolan i tragičan i tužan. Teško je danas govoriti o tom danu jer nema dana kada se ja ne sjetim svojih roditelja”, kazao je Huso.
UNPROFOR iznio leševe
Pokazujući mjesto na kojem su ubijeni i zapaljeni njegov otac i majka, Huso pojašnjava da je bitno sjećati se tog dana, da se nikad ne zaboravi.
“UNPROFOR je iz ove kuće iznio devet leševa. Bilo je i sedam komšija koji su došli ovdje da se sakriju. Svi su ubijeni i spaljeni. Uglavnom je bila tu i žena sa tri kćerke”, prisjetio se Huso koji je na dan masakra u Ahmićima bio izvan sela, kako bi odveo ženu i djecu na sigurno.
“Zemlja je gorjela taj dan. Selo je napadnuto iz pet pravaca. Sve je bilo organizovano, čekalo se jutro. Njihov poziv za napad je bio ezan, koji je učio na donjoj džamiji. Po završetku ezana, krenuli su”, pojasnio je Huso.

Porodice žrtava i preživjeli stanovnici Ahmića danas obilježavaju 21. godinu od masakra nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su 1993. godine izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.U okviru obilježavanja 21. godišnjice stradanja Bošnjaka proučen je Jasini-šerif na Šehidskom mezarju u Vitezu, a kasnije će biti klanjan podne namaz u gornjoj džamiji u Ahmićima. Tokom dana bit će organiziran obilazak Šehidskog spomen-obilježja kod donje džamije u Ahmićima.

Najmlađa žrtva tromjesečna beba

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u selu Ahmići, nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Tom prilikom ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.  Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku