hamburger-icon

Kliker.info

Sivi dom : Protestovali zbog otkaza kolega sa RTV FBiH

Sivi dom : Protestovali zbog otkaza kolega sa RTV FBiH

04 Juna
04:46 2009

Nema odustajanja od generalnog štrajka bez obzira na sve pritiske i zastrašivanja kojima su svakodnevno izloženi zaposleni u Radio-televiziji Federacije BiH (RTV FBiH). Poručili su ovo juče predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u javnim RTV servisima u tranziciji, koji su u zgradi RTV doma u Sarajevu organizovali mirni protest zbog otkaza koje je prošle sedmice dobilo troje zaposlenika RTV FBiH. Na protestima je bilo oko 150 zaposlenih uglavnom u BHRT-u, koji su dali podršku Dženani Zoloti, Mirzi Huskiću i Adisu Bakraču, te Šukriji Omeragiću koji je otkaz na RTV FBiH dobio prije njih.Fiko Imamović u ime Sindikata je poručio da svi zaposlenici moraju biti jedinstveni, te da je generalni štrajk jedini način da se zaštite radna i ostala ljudska prava koja se već duže vrijeme krše prvenstveno na RTV FBiH."Shvatam i što nema danas zaposlenika RTV FBiH ili su tu u malom broju jer u tim prostorijama mjesecima vlada strah. Oni hodaju hodnicima kao sjene jer ne znaju šta ih sutra čeka. Za njih je jedini spas da odu na bolovanje i jedva čekaju neku boleščinu da se sklone i zaštite svoju egzistenciju", kazao je Imamović.

On je naglasio da su zaposlenici dobili otkaz mimo svih zakonskih procedura, a Sindikat zahtijeva da se do 8. juna povuku rješenja o raskidu ugovora o radu koje je potpisao Džemal Šabić, generalni direktor RTV FBiH."Novinari i urednici FTV-a iz moralnih razloga ne bi smjeli napraviti nijedan prilog o kršenju ljudskih prava u drugim ustanovama kada mirno posmatraju kako se to radi u njihovoj kući", rekao je Imamović.Fahrudin Balvanović, član Štrajkačkog odbora, rekao je da unaprijed zna kako će izgledati informativne emisije RTV FBiH o ovom skupu jer će sindikalce nazvati kriminalcima, mračnim silama, bliskim političkim krugovima. On je za sve probleme optužio direktora Šabića, predsjednika UO RTV FBiH Slavu Kukića i posebno Mirsada Ćatića, direktora Sektora za kadrove. Sindikat je juče ponovio zahtjeve iz februara za Ćatićevu smjenu.Sindikat nije odustao od prethodnih zahtjeva koji se najvećim dijelom odnose na poslovanje RTV FBiH, ali i na nezakonito umanjenje plata zaposlenicima BHRT-a i rješavanje međusobnih odnosa ovih emitera.Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH, dao je zaposlenima podršku na jučerašnjem skupu i poručio da se ne boje, te da će troje otpuštenih biti vraćeni na posao jer je to jedino moguće po zakonu.

"Snimanje filma na bolovanju"                 Rukovodstvo RTV FBiH saopštilo je da će razmotriti zahtjeve Sindikata u vezi s otkazima radnicima ovog javnog emitera."Poslovodstvo RTV FBiH je primijetilo da su uglavnom prosvjedovali radnici uposleni u BHRT-u, dok je radnika RTV FBiH od 416 bilo svega dvadesetak", istaknuto je u saopštenju.Menadžment RTV FBiH ističe da će "razmotriti je li opravdano dati otkaz Adisu Bakraču koji je tokom posljednje godine bio dva puta više ne bolovanju nego na svom radnom mjestu, a pritom je, koristeći bolovanje, snimio svoj film". Poručili su da će razmotriti i je li opravdano dati otkaz Dženani Zoloti "koja je generalnog direktora i urednicu informativnog programa u medijima nazvala mentalnim fašistima". Mirzi Huskiću uprava prigovara da je više dana izostajao s posla i da je drugim medijima davao netačne informacije i potcjenjivao uposlenike i svoje kolege, tvrdeći da su neškolovani i prestrašeni.

Ne žele Javni RTV sistem BiH                       Mirza Huskić, predsjednik Sindikata i jedan od troje otpuštenih, dočekan je gromoglasnim aplauzom, nakon čega je kroz suze zahvalio svima koji ih podržavaju i poručio da budu jedinstveni.Huskić je kazao da rukovodstvo RTV FBiH ne želi da profunkcioniše Javni RTV sistem BiH iako su deklarativno najglasniji u tom zahtjevu, a u praksi čine sve da se to ne desi."Problemi su počeli kada je Sindikat počeo da ukazuje na neregularnosti, na monopol pojedinih marketinških agencija, producentskih kuća i ekskluzivnih ugovora za pojedince", kazao je Huskić i dodao da su tada dirnuli u jake interese pojedinaca.Na protestu su bili i nedavno otpušteni Adis Bakrač i Dženana Zolota, koja je kazala da svi vjeruju u pravosuđe, a ona će i protiv direktora Džemala Šabića  podnijeti krivičnu prijavu.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku