hamburger-icon

Kliker.info

Situacija zbog Idliba eskalira – SAD prijeti Siriji: “Ako UN ovog puta ne poduzme nešto, poduzeti ćemo mi sami” (Video)

Situacija zbog Idliba eskalira – SAD prijeti Siriji: “Ako UN ovog puta ne poduzme nešto, poduzeti ćemo mi sami” (Video)

06 Aprila
08:44 2017

Upravo traje sjednica UN Vijeća sigurnosti po pitanju kemijskog incidenta koji se desio u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije – SAD, Britanija i Francuska predstavljaju nacrt rezolucije koja direktno osuđuje Damask za izvođenje kemijskog napada i pogiblju više od 70 osoba.

Nikki Haley, američka ambasadorica u UN-u, održala je emotivni govor koji je uključivao i fotografije mrtve djece – poručuje kako se treba hitno “nešto poduzeti”.

Nadalje, rekla je kako su tu “svi znakovi” koji upućuju na to da je sirijska vojska izvela kemijski napad. Tvrdi i kako je upotrijebljen otrov smrtonosniji od onog kakav je korišten u zadnjim napadima.

Podsjetimo, kemijskih napada se u Siriji do sada dogodilo nekoliko, a SAD za svaki optužuje Damask dok iz Damaska tvrde kako nikada nisu izveli kemijski napad te kako se tim oružjem služe samo teroristi.

Haley je u svom govoru direktno prozvala i Rusiju i Iran, sirijske saveznike. “Istina je u tome da Rusija, Iran i Assad nemaju želje za mirom”, rekla je američka ambasadorica.

VIDEO: Nikki Haley, cijeli govor u UN Vijeću sigurnosti o incidentu u Idlibu

U svom govoru je također dala sugestiju da je SAD spreman djelovati sam ukoliko UN Vijeće sigurnosti ne napravi nešto da bi se spriječili kemijski napadi. “Kada UN konzistentno ne uspijeva ispuniti svoju dužnost da djeluje, tada postoje trenuci kada smo prisiljeni poduzeti vlastite akcije”, poručila je Haley.

Ovo su vrlo ozbiljne prijetnje i direktna poruka Rusiji da mora dopustiti usvajanje ove rezolucije “ili inače”. No, trenutačni ruski izaslanik u UN-u, Vladimir Safronkov, rekao je: “Ovaj nacrt je sastavljen na brzinu i usvajanje istog bi bilo neodgovorno”.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku