hamburger-icon

Kliker.info

Sirijska vojska ušla u ključni grad Khan Shaykou : Slom militanata na jugu Idliba

Sirijska vojska ušla u ključni grad Khan Shaykou : Slom militanata na jugu Idliba

20 Augusta
16:45 2019

Ofanziva Sirijske vojske na Khan Shaykoun dosegla je kulminaciju u noći sa ponedjeljka na utorak (Bitka za ključnu izbočinu militanata i Khan Shaykoun). Dok su jake snage militanata, prije svega Hayat Tahrir al-Shama te lokalne Jash al-Isse, zadržavale sirijske snage iz smjera istoka (selo Sukayk), elitna postrojba Tigrovi prodri su u grad sa zapada. Prije toga sirijske snage izašle na ključnu autocestu M5 i time presjekli opskrbu militanata iz ostatka Idliba.

Sirijske snage također su ovladale nekoliko naselja te ključnim uzvisinama sjeverno i zapadno od grada što je militantima koji su ionako ostali bez organizirane linije obrane bilo previše pa su se povukli iz većine ovog vrlo važnog grada. Sirijska vojska po običaju još nije do u potpunosti ovladala cijelim gradom (vjerojatno načičkan minama i ostalim eksplozivnim napravama), a moguće je da se na južnim dijelovima Khan Shaykouna još nalaze neke postrojbe militanata,navodi Advance.hr.

Aljazeera navodi izjavu lokalnog aktiviste  Ahmeda Husseinata koji kaže  da su borci koji su se povukli  iz grada pripadnici pobunjeničke frakcije Jaish al-Izza i iz Al-Jabha al-Wataniya (Narodnooslobodilački front NFL), koju podržava Turska, odnosno iz labave koalicije oružanih grupa koje smatraju dijelom umjerene opozicije.

Ali u saopćenju koje je u utorak objavila glavna frakcija u tom području, grupa Hay'et Tahrir al-Sham (HTS), bivša podružnica Al-Kaide, povlačenje je opisano kao “preraspoređivanje” te da su se njihovi borci povukli na južni dio grada Khan Sheikhoun, odakle će nastaviti da brane svoju teritoriju.

Aktivisti također izvještavaju da su se borci povukli iz niza gradova i sela u sjevernoj Hami, gradu koji se graniči s Idlibom na jugu.

U ponedjeljak je u zračnom udaru pogođen turski vojni konvoj koji je prolazio kroz Idlib, saopćilo je tursko ministarstvo odbrane, dodavši da je konvoj išao ka jednoj od nadzornih baza u Moreku na sjeverozapadu Sirije.

Sirijska vlada je saopćila da je konvoj ušao u zemlju i prevozio municiju kako bi pomogao opozicijskim borcima koji su izgubili teritoriju tokom vojne ofanzive uz podršku Rusije, koja je započeta krajem aprila kako bi se zauzelo posljednja teritorija koju pobunjenici drže u zemlji.

Ankara podržava neke pobunjenike na sjeverozapadu Sirije i rasporedila je svoje snage u regiji Idlib na osnovu sporazuma s Moskvom.

Aktivisti su također saopćili da je turski konvoj ostao na autoputu Damask-Halep, u blizini grada Maarat Al Numan, gdje su ga gađali borbeni avioni. Nije poznato da li su zračne udare u blizini konvoja izveli ruski ili sirijski borbeni avioni.

Ključni autoput

“Turski konvoj se još nalazi sjeverno od Khan Sheikhouna”, kazao je Suleiman. “Nisu bili u mogućnosti da se pokrenu od jučerašnjih napada”, rekao je za Al Jazeeru Ahmed Sheikho, lokalni stanovnik i član Sirijske civilne odbrane.  

Khan Sheikhoun se nalazi na ključnom autoputu koji povezuje Damask sa gradom Halepom. Sirijska vlada pokušava da preuzme kontrolu nad strateškim autoputom M5, što bi im omogućilo da poveže gradove pod svojom kontrolom i oživi trgovinu.

Zbog toga su proteklih dana pojačani zračni udari u području nakon kratkotrajnog primirja.

Idlib je dom za tri miliona ljudi, od koji je polovina interno raseljeno stanovništvo nakon što su masovno prebačeni u pokrajinu iz drugih područja koja su pala pod kontrolu provladinih snaga.

Većina onih koji žive u i oko Khan Sheikhouna su se u velikom broju okupili u blizini tursko-sirijske granice kako bi izbjegli bombardiranje.

Prema Ujedinjenim narodima, gotovo 400.000 ljudi je bilo prisiljeno da napuste svoje domove.

“Gotovo da nema više civila u tom području”, rekao je Sheikho. “Mnogi žele da se vrate u svoje domove, ali su prisiljeni da zasad čekaju u blizini granice”.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku