hamburger-icon

Kliker.info

SIPA u akciji : FBI provalio kako je novac za Islamsku državu stizao u BiH !

SIPA u akciji : FBI provalio kako je novac za Islamsku državu stizao u BiH !

10 Februara
19:20 2015

Gornja Maoca331Iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu potvrđeno je kako su iz SAD dobili službenu obavijest o hapšenjima  provedenim prošle sedmice. Sastavni dio te obavijesti su i informacije kako je dio novca namijenjen Islamskoj državi stizao u BiH, čime je financiran odlazak mladića iz BiH  na ratišta u Siriju .

‘SIPA sukladno svojim ovlastima poduzima odgovarajuće mjere, a zbog interesa istrage dodatne podatke ne možemo iznositi’, kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.
Američki Savezni istraži ured (FBI) je, zbog sumnje da su teroristima Islamske države osigurali novac i opremu, uhapsio  Ramiza Zijada Hodžića (40), njegovu suprugu Sedinu Unkić-Hodžić (35) te Armina Harčevića (37). Svo troje su američki državljani. Ostali optuženi su Nihad Rosić (26), Mediha Salkičević (34) i Jasminka Ramić (42), koji u SAD borave kao stranci.

Svi oni dovode se u vezu s Ramom Pazarom, rođenim u Tesliću u sjevernoj Bosni. Pazara je tokom jeseni 2014. godine poginuo na ratištu u Siriji, kod gradića Kobane gdje su vođene teške borbe između terorista IS-a i kurdskih snaga. Istražitelji sumnjaju kako je baš Pazara na stotine mladića iz BiH unovačio za ratovanje u Siriji i Iraku, navode Nezavisne novine.

Pazara nije jedini koji je to radio, jer se optužnica protiv neformalnog vođe radikalnih islamista u BiH Bilala Bosnića također temelji na tvrdnji kako je on u nekoliko navrata primio 175 hiljada  dolara namijenjenih upravo financiranju terorističkih aktivnosti. No Bosnić je te novce dobijao iz arapskih zemalja pa za sada nije jasno jesu li on i Pazara direktno sarađivali podržavajući  Islamsku državu.

Dnevni avaz u utorak prenosi kako je Ramiz Hodžić, koji je uhapšen  prošle sedmice ,  tokom rata u BiH bio pripadnikom jedinice  ‘El Mudžahid’, čiji su jezgru činili uglavnom dragovoljci iz islamskih zemalja.
On je nakon rata ipak uspio emigrirati u SAD dobivši tamo i američko državljanstvo.

Velika bošnjačka zajednica u SAD snažno je pogođena uhićenjem šest njenih članova pod sumnjom za pomaganje terorizmu pa Avaz prenosi posebnu izjavu Sabahudina Ćemana, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike koji ističe ‘šokiranost’ tom viješću.

‘Mi snažno osuđujemo svaku aktivnost koja promiče ekstremizam i terorizam bilo koje vrste’, stoji u Ćemanovoj izjavi, u kojoj se također izražava potpora pravosudnim tijelima SAD u otkrivanju i procesuiranju svih onih koji krše zakone. Glavni imam Bošnjaka Sjeverne Amerike posebice je istaknuo kako oni unutar svojih zajednica poučavaju ‘autentične islamske vrijednosti sadržane u privrženosti islamu i poštivanju državnih zakona’.

(Kliker.info-Tportal)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku