hamburger-icon

Kliker.info

SIPA na području Prijedora : Zbog ratnog zločina u selu Zecovi uhapšeno 12 osoba

SIPA na području Prijedora : Zbog ratnog zločina u selu Zecovi uhapšeno 12 osoba

17 Novembra
13:54 2014

Sipa001Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Prijedora slobode lišili 12 osoba zbog ratnog zločina i izvršili pretrese objekata na četiri lokacije.Ovi osumnjičeni su pod istragom da su u vremenskom periodu od 23. do 28.07.1992. godine, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS-a i policije, kao i dužnosnika Kriznog štaba, svjesno i značajno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Osumnjičeni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi, općina Prijedor, kao krivična djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi.- U ovom napadu ubijeno je više od 150 osoba, tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica dok se za tijelima više desetaka ostalih žrtava još uvijek traga – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.Osobe koje su lišene slobode su pod istragom zbog ubistava 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina 25.07.1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga.Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su i pretresi na više lokacija u potrazi za dokaznim materijalom vezanim za navedene osumnjičene. Tokom pretresa pronađena je značajna količina naoružanja i vojne opreme i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku dalje istrage.

U okviru predmeta osumnjičeno je 18 osoba, a slobode su lišeni osumnjičeni: 1. Milunić Dušan zv. „Bizon“, 2. Stojnić Radomir zv. „Grom“ 3. Četić Radovan zv. „Rade“, 4. Stojnić Zoran 5. Grbić Željko zv. “Mali Cule”, 6. Zorić Ilija 7. Milunić Zoran 8. Grujičić Boško 9. Grujčić Rade 10. Grujčić Uroš 11. Grbić Rajko zv. „Patak“ i 12. Gnjatović Rajko zv. „Aćim“.Za tri osobe koje se duže vrijeme nalaze van granica teritorije BiH slijedi raspisivanje međunarodnih potjernica, dok će jedna osoba biti privedena iz KPZ Foča u toku dana.- Za drugu osobu koja je trebalo da se privede iz KPZ Zenica federalni ministar pravde Zoran Mikulić nije izdao potrebnu saglasnost za izvođenje čime je izvršio ometanje rada pravosuđa i uticao na provođenje istrage protiv navedene osobe – navodi se u saopćenju.U ovom predmetu se intezivno nastavlja istraga i očekuje se proširenje istrage na veći broj osoba o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku