hamburger-icon

Kliker.info

Sin Martina Luthera Kinga bez dileme : Moj otac je bio graditelj mostova a ne zidova ! (Video)

Sin Martina Luthera Kinga bez dileme : Moj otac je bio graditelj mostova a ne zidova ! (Video)

22 Januara
07:59 2019

Pravi rat američkog predsjednika Trumpa i zakonodavaca iz reda demokrata vezan za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici uopšte ne jenjava.

Čak šta više nastavljen je još žešće i tokom Dana Martina Luthera Kinga , američkog praznika koji se slavi na dan rođenja velikog borca za ljudska prava koji se uspješno borio protiv rasne diskriminacije na federalnom i državnom nivou.

Gostujući tako u emisiji televizijske mreže CBS “Face The Nation” i komentarišući aktuelnu situaciju u svijetlu ostvarenih ljudskih prava u vrijeme MLK , američki potpredsjednik Pence je citirao jedan od omiljenih citata dr, Kinga , da je sada vrijeme da se ostvare prava obećanja o demokraciji.

“On nas je inspirisao da se promijenimo kroz zakonodavni proces da bismo postali savršenija unija. To je upravo ono što predsjednik Trump poziva Kongres da uradi: Dođite za sto u duhu dobre volje. Mi ćemo obezbjediti našu granicu, ponovo ćemo otvoriti našu vladu, ” kazao je Pence i izazvao pravu lavinu reakcija.

Odgovorio mu je između ostalih i sin čuvenog borca za ljudska prava Martin Luther King III koji je naglasio da je njegov otac gradio mostove a ne zidove. Zbog toga je izrazio svoje uvjerenje da bi njegov otac danas kazao da će ljubav, a ne mržnja, učiniti Ameriku velikom.

Martin Luther King je da podsjetimo rođen 15. januara 1929. godine u Atlanti, a ubijen je 04. aprila 1968. godine u Memphisu.

Kampanja za uvođenje federalnog praznika u Kingovu čast započeta je ubrzo nakon njegovog ubistva.Ronald Reagan je 1983 godine zakonom odredio slavljenje ovog praznika.

Neke države su se bunile protiv te odluke dajući prazniku druga imena ili kombinujući ga s drugim praznicima. Tako je Dan Martina Luthera Kinga u svih 50 država, prvi put zvanično obilježen 20000 godine.

“Martin Luther King Jr. was a bridge builder, not a wall builder. Martin Luther King Jr. would say, ‘Love, not hate, will make America great.'” MLK's son criticized VP Mike Pence for citing the slain civil rights leader to make the case for a wall

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku