hamburger-icon

Kliker.info

Silajdžić u Prijedoru : Logor Omarska pretvoriti u memorijalni centar

Silajdžić u Prijedoru : Logor Omarska pretvoriti u memorijalni centar

06 Avgusta
17:07 2009

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas u Prijedoru da logor Omarska mora biti pretvoren u memorijalni centar u znak sjećanja na sve one koji su u njemu bili zatočeni.„Ne vidim razlog zašto lokalna zajednica pravi problem da se na prostoru logora Omarska napravi memorijalni centar. Ne znam zašto je to problem, jer upravo ovdje, na ovom mjestu, ljudi treba da uče da ne ponavljaju takve strašne, krvave greške, kako bi se moglo ići dalje i živjeti zajedno. Ne može se ovo što se ovdje desilo stavljati pod tepih jer je ovdje, ponavljam, izvršen veliki zločin“, rekao je Silajdžić.Član Predsjedništva BiH danas je prisustvovao sedamnaestoj godišnjici početka raspuštanja logora Omarska, koje je okončano 21.

augusta 1992. godine, a logoraši su bili prebačeni u druge logore – Trnopolje kod Prijedora i Manjača kod Banje Luke.On je uvjeren da će nakon suđenja Radovanu Karadžiću biti zvanično potvrđeno da je tu izvršen genocid.“Karadžić je optužen za ratni zločin genocida osim u Srebrenici za još devet lokacija, uključujući i Prijedor“, kazao je Silajdžić. Član Predsjedništva BiH je ponovio i da se zalaže za donošenja zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta, kao i zakona o zabrani djelovanja profašističkih organizacija.Logor Omarska osnovan je 20. maja 1992. godine i u njemu su bila zatočeno 3.334 Bošnjaka i Hrvata, među kojima 37 žena, 28 maloljetnika i 68 muškaraca starijih od 60 godina.

Prema podacima prijedorske nevladine organizacije „Izvor” u logoru je ubijeno oko 700 osoba. Obilježavanju raspuštanja logora Omarska danas je prisustvovalo oko dvije hiljade bivših logoraša i članova njihovih obitelji.Sudbin Musić, predstavnik Islamske zajednice Prijedor, poručio je predstavnicima BiH i Evropske unije da zločin počinjen ovdje nad nedužnim ljudima nije i neće biti zaboravljen.Bivši logoraši i članovi njihovih obitelji pozvali su Sud i Tužilaštvo BiH da nastave sa istragama i procesuiranjem osoba koje su bile čuvari u logoru.Fatima Fazlić, predstavnica NVO “Izvor” iz Prijedora, istaknula je da je neprihvatljivo da se i danas na slobodi nalaze osobe koje su bila čuvari u logoru Omarska te prozvala, između ostalih, Raja Mijića, Dragana Radakovića, Zorana Novića, Branu Kneževića, Iliju Bijelića, Duška Jelisića, Radomira Rodića, Obrada Despotovića, Ratka Milosavljevića… „Mnogi od njih nalaze se na odgovornim funkcijama na nivou Prijedora i obavljaju poslove kojima direktno utječu na živote logoraša i članova njihovih porodica, poput Miće Rodića, načelnika odjeljenja za invalidsko-biračku zaštitu, koji onemogućava žrtavama ostvarivanje njihovih statusnih prava“, navela je Fazlić.Obilježavanju početka raspuštanja ovog logora prisustvovali su i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, načelnik općine Sanski Most Sanjin Halimović, kao izaslanik predsjednika SDA Sulejmana Tihića, poslanici u Narodnoj skupštini RS-a i pojedini odbornici Skupštine opštine Prijedor te predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija i Islamske zajednice. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku