hamburger-icon

Kliker.info

Silajdžić na kongresu humanosti, moći i duhovnosti u Indiji: Saradnja i otvorenost kao apsolutni imperativ

Silajdžić na kongresu humanosti, moći i duhovnosti u Indiji: Saradnja i otvorenost kao apsolutni imperativ

23 Decembra
15:20 2016

Na 9. svjetskom kongresu humanosti, moći i duhovnosti koji je održan u New Delhiju u Indiji prisustvovao je i Haris Silajdžić te govorio o BiH u periodu od 1992 – 1995.

U svom govoru on je istakao da je “ono što se događalo od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini bilo je moguće zbog neizgrađenosti pogleda na svijet koji afirmira prihvatanje i otvorenost prema drugom i različitom”.

Dodao je i to kako su mladi ljudi koji su dolazili u sklopu agresorskih snaga u Bosnu i Hercegovinu podlegli propagandi primitivnog nacionalizma koja je popunila tu prazninu.

– Tendencija sažimanja svih društvenih pojava u slogane koji se danas šire internetom posljedica je izuzetno brzih promjena, rekao je dr. Silajdžić te naglasio kako “pozivanje na jednostavna rješenja koja se zasnivaju na krvi, tlu i satanizaciji drugoga i različitog postaje privlačno, atraktivno i savremeno. Ono što je svijetu danas potrebno upravo je obrnuto: saradnja i otvorenost kao apsolutni imperativ jer mi odlučujemo o tome hoće li se različitosti susretat ili sudarati”.
Aktivnostima ovog kongresa svoj doprinos dao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Indiji Sabit Subašić.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Jedan komentar

  1. rifat klopić
    rifat klopić 23 Decembra, 21:48

    Dr. Silajdžić radi ‘prave stvari na pravi način’. i to je to …

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku