hamburger-icon

Kliker.info

Silajdžić : Bosna i Hercegovina je stabilna država, dođite i nađite svoje mjesto u njenom razvoju

Silajdžić : Bosna i Hercegovina je stabilna država, dođite i nađite svoje mjesto u njenom razvoju

06 Aprila
13:04 2010

U Sarajevu je počeo Business forum, prva međunarodna investicijska konferencija. Na Forumu će investitorima biti prezentirano 157 projekata, vrijednosti veće od 11,5 milijardi eura. Na Sarajevo business forum dolaze investitori iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Katara, Malezije, Turske, Indonezije, Jordana, Kuvajta i drugih zemalja. Forum okuplja oko 600 investitora, bh. gospodarstvenika i gostiju a nezapamćen je i veliki medijski interes. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istakao je da se radi o najbitnijem događaju u novijoj historiji BiH. Silajdžić je kazao da je BiH stabilna u ekonomskom smislu i rekao je da on kao političar može reći da je taj napredak spor, ali da će on uskoro postati brži jer će BiH postati članica Evropske unije Sarajevo Business Forum, prva međunarodna investicijska konferencija u organizaciji Bosna Bank Internacionala i Grupe Islamske Banke za razvoj – IDB, počeo je jutros u Sarajevu. Na forumu učestvuje oko 590 učesnika, bit će predstavljeno 157 projekata, a za sam forum vlada nezapamćeno velika medijska pažnja. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi 11, 5 milijardi eura. Iz oblasti energije prijavljeno je 40 projekata, iz infrastrukture 33 plus projekt za izgradnju koridora 5-C, dok je iz turizma prijavljeno 48, a iz poljoprivrede 36 projekata.Direktor Bosna Bank Internacionala, Amer Bukvić u uvodnom govoru kazao je da je ovaj forum organiziran s namjerom da stvori od Sarajeva atraktivno mjesto na mapi svijeta za ulaganja, te je izrazio nadu da će forum postati tradicija. 
 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je danas u Sarajevu da BiH ohrabruje strana ulaganja i nudi stranim investitorima da nađu svoje mjesto u njenom razvoju. On je, na prvoj međunarodnoj konferenciji investitora pod nazivom "Sarajevo biznis forum", istakao da BiH nije ponekad bila uspješna u provođenju reformi u donošenju zakona onima koji bi željeli da investiraju u BiH, ali da je otvorena prema poslovnim ulaganjima. "Kada je riječ o politici, ulaganja znače stabilnost, a BiH je stabilna iako ima različitih stavova. Ponekad smatramo da je napredak spor, ali ćemo pokušati da ubrzamo tempo ka EU i NATO-u", istakao je Silajdžić. U uvodnom obraćanju premijer Republike Turske Tayyip Erdogan, rečeno je da Turska želi vidjeti BiH kao zemlju u razvoju. BiH ima problem sa stabilnošću, ali bitno je da je Predsjedništvo BiH odlučno i ovaj forum je prilika da se pokaže da strana ulaganja neće biti uzaludna, dodao je turski premijer.  On je ukzao na  važnost trgovine BiH sa svijetom, s obzirom na to da BiH ima prilaz Evropi, Balkanu i izlaz na Jadransko more. Prema njegovim riječima, da bi neka zemlja investitorima bila interesantna za ulaganje, bitno je da je sigurna i stabilna.- BiH ima određenih problema u sigurnosti, ali je veoma bitno da se vlasti ponašaju odlučno. Ako postoje smetnje stabilnosti, investitori neće uzalud davati novac, upozorio je Erdogan i dodao da i birokratske prepreke, također, mogu usporiti ulaganja. Turski premijer je ukazao i na važnost izgradnje puteva u BiH, "kako bi međunarodni kapital sigurnije dolazio u BiH". On je kazao da su "putevi s jednom trakom prošlost", ali da su za izgradnju moderne putne infrastrukture potrebne investicije. – Ipak, mi BiH želimo vidjeti kao zemlju u razvoju, dodao je Erdogan.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da je za BiH od vitalnog značaja pitanje dolaska velikih kompanija koje bi djelovale u oba entiteta i pomagale formiranju ovdašnjeg složenog tržišta. On je u današnjem obraćanju učesnicima "Sarajevskog biznis foruma" kao primjer naveo iskustvo ruske kompanije "Optima grupa" koja se sastoji od Rafinerije "Brod" i Fabrike ulja "Modriča", koja, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, nastavlja, ne samo sistematično raditi na uspostavljanju proizvodnje u naftnoprerađivačkim preduzećima, nego i pokušava da proširi svoje prisustvo u oba entiteta, saopšteno je iz Ambasade Rusije.Forumu pored Erdogana, između ostalih prisustvuje i Ahmad Muhamed Ali, predsjednik Islamske banke za razvoj, koji je ujedno i pozdravio sve učesnike foruma, Mahathir Mohamed, bivši premijer Malezije, zatim James Steinberg, zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, ambasadori stranih zemalja u BiH. Skupu prisustvuje i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.  Na panelima koji će se održavati oba dana u sarajevskom hotelu Holiday Inn između ostalih govoriti će i Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, Milan Cuc, rezidentni predstavnik MMF-a, Zlatko Lagumdžija, bivši premijer BiH, Vahid Hećo, ministar energije rudarstva i industrije BiH, Bakir Izetbegović, član parlamenta BiH, Damir Ljubić, ministar u Vladi FBiH, Harun Kapetanović, predstavnik Sektora za ekonomski razvoj Vlade Dubaija i drugi.  Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi 11, 5 milijardi eura. Iz oblasti energije prijavljeno je 40 projekata, iz infrastrukture 33 plus projekt za izgradnju koridora 5-C, dok je iz turizma prijavljeno 48, a iz poljoprivrede 36 projekata.   Ovi projekti nude se investitorima koji su na forum došli iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Katara, Malezije, Turske, Indonezije, Jordana, Kuvajta, Omana i drugih zemalja. Inače svi projekti postavljeni su i na zvaničnu web stranicu foruma još prije dvije sedmice i njima već mogu pristupiti registrirani investitori.  (Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku