hamburger-icon

Kliker.info

Shell kupuje BG Group za 70 milijardi dolara

Shell kupuje BG Group za 70 milijardi dolara

09 Aprila
05:03 2015

Shelgroup23Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija Shell saopćila je da je sa upravom britanske naftnoistraživačke kompanije BG Group dogovorila njenu kupovinu.Shell je za kupovinu BG Groupe ponudio blizu 47 milijardi funti (70 milijardi dolara).

Ukoliko dođe do realizacije kupovine BG Groupa, tržišna vrijednost Shella će porasti na 296 milijardi dolara, a bila bi to rekordna kupovina na energetskom tržištu u ovoj godini.

“Ovo je veoma bitna kupovina jer bi kompanija Shell mogla svojim dioničarima predstaviti širi asortiman ponude. Tako bi se za sve dioničare u svijetu promjenjivih cijena nafte formirala još jača i konkurentnija firma”, izjavio je direktor kompanije Shell Jorma Ollila.

Menadžer Shella Ben Van Beurden je kazao kako bi kupovina BG Groupe bila krajnje pozitivna i da odgovara njihovoj strategiji i poslovanju u industriji. On je dodao kako će kupovina BG Groupe i ujedinjenje ove dvije kompanije, biti dodatak koji će omogućit i finansijski rast Shella na naftnom tržištu.

Menadžer BG Groupe Helge Lung smatra da je ova ponuda Shella privlačna dioničarima BG Groupe te da imaju dobru poslovnu strategiju.

“Stručnost, istraživački i drugi resursi kompanije BG Group će biti ujedinjeni sa snagom, finansijskom moći i stručnošću Shella”, izjavio je Lund.

BG Group je osnovana u Velikoj Britaniji 1997. godine i treća je najveća kompanija koje se bave energentima u Velikoj Britaniji. Kompanija posluje u 24 različite zemlje i ima 5.200 zaposlenika.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku