hamburger-icon

Kliker.info

Šetnja uz Miljacku : Tihić i Silajdžić zakopali ratne sjekire ali nisu postigli nikakav dogovora

Šetnja uz Miljacku : Tihić i Silajdžić zakopali ratne sjekire ali nisu postigli nikakav dogovora

29 Maja
04:52 2009

Predsjednici SDA i Stranke za BiH Sulejman Tihić i Haris Silajdžić na jučerašnjem sastanku u Sarajevu nisu postigli dogovor o rekonstrukciji Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH kao ni o spornim pitanjima u odnosima između ove dvije stranke. Nakon neopozive ostavke premijera FBiH Nedžada Brankovića dvojica stranačkih predsjednika o problemima u  koaliciji razgovarali su u relativno kratkoj šetnji uz rijeku Miljacku. Zaključili su kako i dalje postoje otvorene razlike u ključnim pitanjima. "Razgovarali smo generalno o nizu pitanja i ukupnom stanju u zemlji. Nastavit ćemo razgovore, a prije toga će organi stranke usvojiti naše stavove o svim ovim pitanjima. Imamo ostavku premijera i imamo krizu rezultata. Moramo se dogovoriti hoćemo li da radimo ili da se bavimo kadrovskim pričama", rekao je Silajdžić.Tihić nije mogao reći koga će SDA nominirati za Brankovićevog nasljednika."Postoji nekoliko kandidata za novog premijera. Brzo ćemo imati usaglašen prijedlog. Kada govorimo o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, to još nije konkretizovano", kazao je Tihić.SDA, kako je kazao, traži osobu koja je sposobna da se uhvati u koštac s nagomilanim ekonomskim problemima.

"Tražimo nekoga iz privrede, koji ima iskustvo i osjeća probleme ovakvog sistema i može odmah doprinijeti preduzimanjem određenih mjera i uklanjanju prepreka za razvoj", rekao je Tihić.Sa druge strane, pojedinici iz rukovodstva SDA juče su kazali da će se ova stranka najvjerovatnije opredijeliti za Salka Obhođaša, federalnog ministra prostornog uređenja.Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, kazao je da će početkom iduće sedmice, moguće već u ponedjeljak, predsjednica i dva potpredsjednika FBiH donijeti odluku o prihvatanju Brankovićeve ostavke, te da će vjerovatno tada donijeti i odluku o izboru novog premijera.Brankovićeva ostavka i kriza u Vladi FBiH, prema riječima predsjednika SNSD-a i premijera RS Milorada Dodika, neće se prenijeti na Vijeća ministara BiH."Ne mislim da će biti promjena u Savjetu ministara BiH", kratko je kazao Dodik.Niko Lozančić, zamjenik predsjednika HDZ BiH, smatra da će se rekonstrukcija Vijeća ministara i Vlade FBiH završiti na nekolicini personalnih promjena, a ne na prekomponiranju vladajuće šestorke."Ne postoji politička klima za izgradnju nove političke platforme na kojoj bi se okupile određene stranke", rekao je Lozančić.

Branković: Predajem vam likvidan budžet                Nedžad Branković, premijer FBiH u ostavci, jučer nije želio davati nikakve izjave novinarima, kazavši da je dao ostavku i otišao na godišnji odmor.On je juče došao na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kako bi ih obavijesti o ostavci i zahvalio im na podršci."Tokom mog dvogodišnjeg mandata uradili smo korisne stvari za građane, ali i FBiH. Postoje i stvari koje nismo uradili, ali i to je parlamentaran rad", kazao je Branković.Parlamentarcima je kazao da im predaje budžet FBiH koji je likvidan i koji može izvršavati obaveze.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku