hamburger-icon

Kliker.info

Šetnja pospješuje rast hipokampusa

Šetnja pospješuje rast hipokampusa

19 Februara
14:44 2014

Svako od nas zna da je šetnja na svježem zraku i šetnja upoće jako dobra za naše zdravlje i formu, ali u novom istraživanju se čak tvrdi da šetnja može pogodovati rastu mozga.

Istraživači su otkrili da energična šetnja tri puta sedmično povećava hipokampus, važan dio mozga, koji utječe na pamćenje, i kratkotrajno i dugotrajno, i sortira primljene informacije.

Hipokampus je područje u mozgu koje prvo strada kada neko oboli od Alzheimerove bolesti.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon eksperimenta sa 120 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 od kojih su tražili da idu u šetnju bržim hodom 40 minuta tri puta sedmično.

Naravno, promjene nisu uočljive odmah, to se događa kroz nekoliko godina. Međutim, skeniranje mozga kod ovih koji su učestvovali u istraživanju za godinu dana je pokazalo da ipak ima promjena. Tako je kod njih hipokampus porastao za dva posto, saopćeno je na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak nauke.

Međutim, postojala je i druga grupa ljudi koji su bili zamoljeni da tokom tih godinu dana rade neke vježbe istezanja i slično, ali se pokazalo da se kod njih isto područje mozga smanjilo za 1,5 posto.

(Kliker.info-Klix.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku