hamburger-icon

Kliker.info

Šest kandidata za premijera : Na Kosovu danas prijevremeni parlamentarni izbori

Šest kandidata za premijera : Na Kosovu danas prijevremeni parlamentarni izbori

06 Oktobra
08:07 2019

Kosovo danas na prijevremenim parlamentarnim izborima bira novi saziv Skupštine. Glasa se od 7 do 19 sati. Pravo glasa ima 1,9 miliona birača. Glasa se u svih 38 opština i to na  895 biračkih centara.

Za 120 poslaničkih mjesta, od kojih je 20 rezervisano za manjinske zajednice, takmiči se 1.067 kandidata iz 25 političkih subjekata, od kojih su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat. Od ukupnog broja kandidata, 724 su muškarci a 343 žene. Politički subjekti dolaze iz albanske, srpske, bošnjačke, turske, romske, egipćanske, goranske i aškalijske zajednice.

Građani glasaju za jedan politički subjekat i do pet kandidata iz tog subjekta.

Iz Centralne izborne komisije saopštili su za RSE da je na ovim izborima više od 100 hiljada novih birača u poređenju sa lokalnim izborima 2017. godine.

Izbore posmatra koalicija od preko 40 nevladinih organizacija pod nazivom Demokratija na djelu sa više od 3.000 volontera koji će izvještavati o eventualnim neregularnostima.

Pored njih, tu je i Evropska posmatračka misija koja redovno prati izbore na Kosovu od 2013. godine.

Policija Kosova izradila je poseban operativni plan za izborni dan dok je Državno tužilaštvo odredilo 100 tužilaca koji će biti dežurni.

Ukupno je šest kandidata za premijera Kosova – Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj ispred koalicije Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija, Fatmir Ljimaj iz koalicije Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo, Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, te Nenad Rašić iz koalicije Sloboda.

Srpsku zajednicu na ovim izborima zastupaju četiri politička subjekta – Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sjedištem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sjedištem u Severnoj Mitrovici.

Ukupan broj birača u 10 opština sa srpskom većinom je preko 117 hiljada dok se za 10 poslaničkih mjesta rezervisanih za srpsku zajednicu takmiči 50 kandidata.

Kandidat Demokratske partije Kosova za premijera Veselji se u kampanji fokusirao na borbu protiv korupcije i nepotizma. Ostali kandidati fokus su imali i na dijalog sa Srbijom i na taksu od 100 odsto koja je prošle godine uvedena Srbiji i BiH.

Haradinaj je u nekoliko navrata rekao da bi recipročno priznanje Kosova i Srbije u okviru postojećih granica doprinjelo i do otvaranja tržišta sa Srbijom.

Ljimaj je kao glavni prioritet iznio dijalog i spoljnu politika, te potom poljoprivredu. Pokret Samoopredeljenje objavio je program od 20 tačaka, a jedno od glavnih obećanja je vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

I Osmani je najavila transformaciju pravosudnog sistema.

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Hašim Tači, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u avgustu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora. Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. jula podnio ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

(RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku