hamburger-icon

Kliker.info

Šest godina je prošlo od masovnih protesta u BiH – Sirotinja je ostala sirotinja (VIDEO)

Šest godina je prošlo od masovnih protesta u BiH – Sirotinja je ostala sirotinja (VIDEO)

06 Februara
07:33 2020

Šest godina je prošlo od masovnih protesta koji su se desili u BiH. Na današnji dan 2014. godine demonstracije su krenule iz Tuzle, a proširile se naredna dva dana na cijelu BIH. Učesnici protesta kažu kako su tada napravljeni neki pogrešni potezi te se u sve uplela politika, kroz formirane plenume. Sve to dovelo je do toga da je danas situacija gora nego te 2014. godine.

Proteste su 5. februara 2014. godine započeli obespravljeni radnici čija su preduzeća uništena pljačkaškim privatizacijama ali i masovnim otpuštanjem radnika. Narednih dana demonstracije su preuzeli maskirani huligani, koji su prvo polupali stakla na zgradi Vlade TK-a, a zatim je opljačkali i zapalili, isto je urađeno i u zgradi gradske uprave Tuzla. Učesnici protesta Sakib Kopić i Enes Tanović kažu da je tadašnja kantonalna vlada mogla spriječiti paljevinu da je prihvatila poziv na razgovor sa protestantima.

“Bilo je tu raznoraznih grupa, svi su htjeli razgovarat a oni nisu htjeli da razgovaraju. Odbili su razgovor i zbog toga je došlo do paljevine i svega onoga što se dešavalo od 5. do 7. februara”, kazao je Sakib Kopić, iz Sindikata solidarnosti.

Nakon toga krenule su paljevine, hapšenja.

“Mene je uhapsila specijalna policija i vodeći me od stadiona prema zgradi vlade, policajac mi kaže bukvalno, znam ti familiju iskorijenit ću ti je. Digao je palicu, ja sam mu samo rekao, udariš li me jedan od nas je mrtav”, prisjeća se Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti.

Hasan Užičanin, otpušteni radnik tuzlanske fabrike obuće Aida, bio je učesnik protesta, ispitivan je i u policiji nakon tih događaja. Kaže da bi opet izašao na proteste, ali paljenje ne podržava.

“Išao sam i borio se za svoja prava, nisam išao da palim i rušim, samo sam se borio za svoja zakonom zagarantovana radnička prava, kako se osjećam, pa posle onih protesta, pa protesta 2015. pa odlaska na Orašje radnika Dite, Aide, TTU-a ništa se nije promijenilo”, naglasio je Hasan Užičanin, učesnik protesta 2014. godine.

Protesti imali potencijala?

Da su protesti imali potencijala promijeniti sivu sliku bh. svakodnevnice smatra i Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle. On smatra da su kasnije formirani plenumi, umjesto jasno definiranih zahtjeva koje je trebalo uputiti vlastima, pokušali su praviti vlast.

“Počeli su se baviti politikom i postavljati nerazuimne zahtjeve poput ukidanja entiteta,kantona. Sve to poprimilo je dimenzije koje začetnici bunta nisu imali u planu”, istakao je Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

Zbog svega ovoga, protesti su se ispostavili kao veća šteta nego korist. Tadašnji vlastodršci danas su ponovo ne funkcijama, sirotinja je ostala sirotinja.

“Bijeda će bit bijeda do smrti ja bih rekao. Al sami smo krivi jer ta bijeda sjedi u kući i gleda ove kako se pogate i ponašaju”, kaže Hasan Užičanin, učesnik protesta 2014.

Protesti u TK, donijeli su višemilionske štete na spaljenim zgradama, od kojih zgrada Vlade TK još uvijek nije obnovljena, donijeli su i još veće nezadovoljstvo koje se sada manifestuje odlaskom građana iz BiH, umjesto protestima.

(Kliker.info-Okanal)

Sličan sadržaj potražite na:

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku