hamburger-icon

Kliker.info

Šešelj se obratio javnosti : U Hag se dobrovoljno neću vratiti, a sa Dodikom ću se sastati, što da ne?

Šešelj se obratio javnosti : U Hag se dobrovoljno neću vratiti, a sa Dodikom ću se sastati, što da ne?

13 Novembra
17:28 2014
 Vojislav8U Srbiju se nisam vratio da bih se svetio, a dobrovoljnog povratka u Hag neće biti, poručio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu haški optuženik za ratne zločine i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, javlja Anadolu Agency (AA).
Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj, koji je juče stigao u Srbiju, nakon što je Haški tribunal rešio da ga pusti na privremenu slobodu, nakon skoro 12 godina, rekao je na konferenciji za novinare da će njegova stranka pokrenuti „veliku mobilizaciju svojih članova i svih srpskih patriota na planu suprostavljanja sadašnjem prozapadnom, izdajničkom režimu Srbiji, na planu suprostavljanja svim pokušajima da se Srbija uključi u EU ili u NATO“.
Pozivajući sve medije da proprate njihove buduće aktivnosti, Šešelj je naveo da zna “koliki je pritisak trenutnog režima na medije” i rekao:„Situacija na medijskoj sceni u Srbiji nije bila gora u proteklih 25 godina. U vreme devedesetih godina i Miloševićevog režima jeste nekoliko centralnih medija bilo pod strogom kontrolom, ali kroz Srbiju mogli ste da gostujete na lokalnim medijima do mile volje. Sada ovaj režim pokušava sve da apsolutno kontroliše.“Šešelj je naveo da trenutna vlast nije u stanju da ispuni svoja predizborna obećanja, nema ekonomski koncept, stalno navodi nova obećanja, obaveštava o svojim aktivnostima, a zapravo ne radi ništa.
„Stalno se dovode neki koji obećavaju investicije, a kada pogledate nama bi bilo mnogo bolje da nikada nisu došli, pa da država ne mora da iz svog budžeta daje novac za njihov rad“, rekao je Šešelj.

Za eventualno članstvo Srbije u Evropsku uniju, Šešelj je naveo da bi to bila “propast za Srbiju i srpski narod”.
„Uzalud Aleksandar Vučić galami na albanskog premijera, a što se na taj način nije postavio prema ovima sa Zapada koji su priznali Kosovo. Lako se iskaliti na jednom jadniku iz male države, ali treba se usprotiviti velikim silama koje vode politiku protiv Srbije“, rekao je lider radikala i dodao da se ovaj režim „ne drži ni morala, ni časti u politici“.

Navodeći da je smisao postojanja SRS-a „Velika Srbija“, te da ako bi odustali od te ideje ne bi imali šta da traže na političkoj sceni, a da su se u tu ideju „i Nikolić i Vučić zaklinjali deset godina“, pa onda odustali, Šešelj je rekao:„Šta vi mislite, zašto su oni na političkoj sceni. Kao ne zna neko drugi da služi zapadnim silama. Zna, ali su oni dovedeni na vlast jer su u većoj meri spremni da izdaju s obzirom da su ranije bili na sasvim suprotnim pozicijama. Zato Tadić, koji je veliki izdajnik ni za deset godina po pitanju Kosova ne bi ovoliko izdao, koliko su Nikolić, Vučić i uz njih Dačić, izdali za mesec dana.“– “Đinđić je tamna strana srpske istorije”
S obzirom da je u Hag otišao nekoliko meseci pre nego što je ubijen tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić te da je čak zbog njegove izjave da Srbiju čeka krvoproliće pozivan i na saslušanje u istrazi ubistva premijera, Šešelj je upitan da li bi ponovo dobrovoljno otišao na saslušanje po istom pitanju.
„Ko se još seća Zorana Đinđića. On je tamna prošlost srpskog naroda i tamna strana srpske istorije, nestao je sa političke scene, imamo već druge ozbiljnije stvari za raspravu“, rekao je Šešelj i dodao da je na tu temu već saslušavan te da je kompletno saslušanje objavljeno na nekoliko mesta i nekoliko puta.

„Ja sam uoči odlaska u Hag najavio da će biti krivoprolića u Srbiji, ali nisam znao da će ubiti baš Zorana Đinđića, ali nisam ni isključivao tu mogućnost. Situacija je bila takva da su ozbiljni ljudi mogli da prognoziraju do čega će doći. Moram da budem iskren, ja sam očekivao da će biti više krivoprolića. Zadovoljan sam što nije bilo više, ali su toliko bile zaoštrene suprotnosti među dojučerašnjim saveznicima da je to moralo da pukne“, rekao je Šešelj.– Nisam se vratio da bih se svetio
Za navode u medijima da se iz Haga vratio kako bi se svetio, Šešelj je naveo da je to Vučić plasirao, a da je do toga došlo kada je Haški tribunal doneo odluku da se uputi zahtev Vladi Holandije i vladi Srbije da se izjasne o njegovom eventualnom puštanju na slobodu.Navodeći da je saznao da se vlast u Srbiji spremila da izda sve garancije da ga drže u kućnom pritvoru, Šešelj je rekao:
„Ja sam im onda preko srpskog konzula u Hagu poručio da se ne igraju glavama, ako slučajno to urade onda će oni biti moji najveći neprijatelji, a ne Haški tribunal i onda se svašta može desiti, onda mogu računati i na moju osvetu.“

Kako je naveo, vlast u Srbiji je znala da se nije šalio i naveli su da će prihvatiti sve ono što on prethodno prihvati.
„I danas se u nekim medijima pojavilo da sam došao da se svetim. Ne, ja sam se vratio zato što moji neprijatelji i neprijatelji mog naroda više nisu mogli da me podnesu. Zamislite da sam vama radio ono što sam radio njima za 12 godina“, istakao je predsednik SRS-a.
– O izborima u Republici Srpskoj
Komentarišući završene izbore u BiH s akcentom na bh. entitet RS, Šešelj je rekao da je situacija veoma komplikovana te da se nada „da je moguće da srpske patriotske stranke nađu zajednički jezik“.
„Ono što bi bilo optimalno za srpski narod, to bi bila široka koalicija Dodikove stranke i SDS-a. To bi garantovalo stabilnost Republike Srpske na duže vreme“, rekao je Šešelj i dodao da se „boji da su tamo umešani interesi velikih sila te da tamo konce vuku Amerikanci, Englezi i Nemci“.
Upitan da li bi se susreo sa Miloradom Dodikom, Šešelj je rekao:„Neću izbegavati taj susret, nemam razloga da tražim taj susret i da insistiram na tome, ali ako se negde ukaže prilika zašto da ne.“

– Nema dobrovoljnog povratka u Hag

Ističući da mu pri puštanju na privremenu slobodu iz Haga niko nije postavio uslov da se vrati na izricanje presude, Šešelj je rekao da se dobrovoljno više neće vraćati u Tribunal. Upitan šta će se desiti ukoliko mu budu poslali poziv, Šešelj je odgovorio:
„Ja se odazvati neću, a onda kada oni izdaju nalog Vladi Srbije, onda će Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odlučivati šta će uraditi sa tim nalogom. Ja nigde neću bežati, ako Nikolić i Vučić odluče da me uhapse, oni me mogu uhapsiti, mogu me i sada uhapsiti.“

Optuženik za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešešlj jučer je podneva avionom iz Holandije stigao na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, nakon skoro 12 godina provedenih u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.Šešelja, kojeg je sudsko vijeće MKSJ pustilo na privremenu slobodu zbog zdravstvenih razloga, na beogradskom aerodromu dočekali su članovi porodice i predstavnici rukovodstva SRS-a.
Sudsko vijeće Haškog tribunala je 6. novembra donijelo odluku da optuženik za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju, radi liječenja.
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Šešelj se dobrovoljno predao 24. februara iste godine, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine.

Optužen je za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine, što obuhvata ubistva u Vukovaru, u okolini Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i Zvorniku, zatim pritvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, mučenje, premlaćivanje i ubistva, deportacije i prinudno preseljavanje desetine hiljade Hrvata i muslimana sa tih teritorija i delova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i vjerskih objekata.Sudsko vijeće MKSJ prošle sedmice je zatražilo od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Vlada Srbije nakon toga je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja.

(Kliker.info-AA)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku