hamburger-icon

Kliker.info

Serija napada u Prijedoru : Okić u bolnici, Bošnjaci traže zaštitu

Serija napada u Prijedoru : Okić u bolnici, Bošnjaci traže zaštitu

15 Augusta
07:19 2015

AlmirO12Prijedorčanin Almir Okić , koji je prije dva dana pretučen u centru tog grada, prevezen je na liječenje u Univerzitetsku bolnicu Klinički centar u Banjoj Luci. Iz bolnice je saopćeno da je smješten na Odjeljenje za neurohirurgiju, jer je dobio povrede glave, ali da mu je stanje stabilno, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

U Prijedoru lokalne vlasti i predstavnici Bošnjaka danima razgovaraju o situaciji u gradu.

Politički predstavnici Bošnjaka u Prijedoru  sazvali su sastanak. Jedina tema, nedavna serija napada na Bošnjake u tom gradu. Podsjetili su na dva napada na svatovske kolone zbog zastave Bosne i Hercegovine iz devedesetih godina, napad na dvojicu mladića iz dijaspore zbog majice sa zastavom BiH i posljednjeg slučaja, kada su pretučena četvorica mladića ispred pekare u centru grada.

Pozvali su i nevladine organizacije, gradonačelnika i načelnika Centra javne bezbjednosti.Gradonačelnik Marko Pavić nije došao, ali su mu organizatori sastanka uputili poruke.

Guranje problema pod tepih

“Nemojte dozvoliti da ovdje Bošnjaci ne mogu u miru da idu u školu, da odu u apoteku, na svadbu, u kafić na kafu. To je nedopustivo”, kaže Elvedin Hamzić, delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a:.

Poruke su uputili i svojim sugrađanima.

“Nemojmo dozvoliti da nas hrpa, mogu tako slobodno reći, besposličara i kriminalaca dovede u pat-poziciju”, rekao je Nedžad Bešić, odbornik u Skupštini grada Prijedora.

“Gurajući prošli rat pod tepih, dočekali smo ovaj. Gurajući ovaj pod tepih, ko zna šta ćemo dočekati. Ali, samo mi to možemo zajednički raščistiti”, kaže Zdravka Karlica iz Organizacije porodica poginulih boraca RS-a.

Iako nije došao na sastanak, i gradonačelnik Prijedora se obratio javnosti.

“Ja zaista osuđujem sve ove nemile događaje u Prijedoru i mislim da rješenje bilo kakvih problema ne leži u međusobnim svađama, tučama i slično, nego u dijalogu”, rekao je Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nema objedinjene podatke o napadima. Uputili su nas na lokalne stanice. Napadi na Bošnjake u posljednjih mjesec dana zabilježeni su i u Vlasenici i Kotor Varoši. Ipak, o napadu na Nermina Hanifića, kojemu su napadači na stomaku i leđima urezali četiri ćirilična slova S, nema novosti.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku