hamburger-icon

Kliker.info

Šerif Biser: Naš Parlament je očit primjer da je fašizam živ

Šerif Biser: Naš Parlament je očit primjer da je fašizam živ

27 Jula
02:08 2010

"Na 27. juli 1941. godine, Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma i okupatora ustale su da se bore sve narodne mase, bez obzira na političko opredjeljene, ime i prezime. Ustala je cijela Jugoslavija, složna i spremna da se pobijedi veliko zlo". Kaže ovo za "San" Šerif Biser, predsjednik SUBNOR-a Sarajevo.Ističe kako ja na Dan ustanka imao 15 godina, ali je već tada bio među ilegalcima. Uhapšen sam sa 17 godina i odveden u logor u Jasenovac, kaže Biser, preživio sam i nakon njogovog napuštanja pobjegao sam 1943. godine u partizane. Borio se protiv fašista i okupatora do kraja rata, učestvovao u mnogim bitkama, priča Biser, te dodaje da je ustanak bio znak da se okupator zajedno sa domaćim izdajnicima, četnicima i ustašama mora protjerati.- I tako je i bilo. Pobijedili smo 1945. godine. Protjerali smo to zlo. Ustanak je značio samo jedno- borba do kraja. Ali, tada, bili smo svi ko jedno.

No, danas je nažalost puno gore. Danas je gore nego 1941. godine kada je zlo i krenulo. Jer danas nam u vlasti sjede fašisti, mnogo gori od ovih s kojima smo se  mi borili – kaže Biser.Iz tog razloga, ističe, da fašizam u BiH nije uništen.- Pogledajte samo šta nam se dešava. Na zasjedanju ZAVNOBiH -a 1943. godine je proglašena jasna deklaracija kojoj se zabranjuje rad svim fašističkim organizacijama i pokretima. No, evo danas, fašizam je tu, pred našim očima. Njegova sjeme, njegova klica koja je posijana, je tu. Osim toga, naš Parlament je očit primjer da je fašizam živ, jer je pun četnika i ustaša – kaže Biser. Da je drugačije, naglašava on, u Bosni i Hercegovini bi bio već bio izglasan zakon o zabrani fašističkih udruženja i simbola.- Zauzvrat imamo ljude koji veličaju Dražu Mihajlovića, koji dižu njegove spomenike. Imamo gradove poput Mostara i Banjaluke koji još nose imena ulica tih zlotvora i koji žive u tom vremenu. Sve dok je tako, fašizam je tu. Njihovi unuci, njihova djeca, još žive za tom idejom koja je pretvorena u nacionalizam. Fašisti od 1945. godine su se samo presvukli, posijali sjeme koje je proklijalo 1991. godine. Nažalost, izronio je fašizam, jači od onog prije 65 godina – kaže Biser.

Ustanak je počeo u Drvaru           – Nejasno mi je zbog čega mediji danima bruje da je ustanak počeo na Ivan planini kad je to velika neistina. Ustanak je počeo u Drvaru, to svi znaju. Na Ivan planini se tek tri godine posije održala bitka koja je imala strateški cilj, a to je odbrana Sarajeva. Sjećam se dobro, tada je poginulo viš od 180 suboraca – kaže Šerif Biser. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku