hamburger-icon

Kliker.info

Sergej Lavrov : “U okolici Damaska upotrijebljen sarin kućne izrade”

Sergej Lavrov : “U okolici Damaska upotrijebljen sarin kućne izrade”

26 Septembra
16:22 2013
Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, istaknuo je kako Rusija ima dovoljno dokaza koji pokazuju kako je u kemijskom napadu u okolici Damaska 21. augusta ove godine upotrijebljen "sarin kućne izrade", no "veće koncentracije" nego u ožujku kod Aleppa. "U slučaju incidenta u blizini Aleppa 19. marta 2013, kada UN, zbog pritiska pojedinih članica UN Vijeća Sigurnosti, nije reagirao na zahtjev sirijskih vlasti da se pošalje istražni tim, Rusija je – na zahtjev sirijske vlade – istražila ovaj slučaj te su rezultati danas dostupni UN Vijeću Sigurnosti i javnosti", rekao je Lavrov.

 "Glavni je zaključak da se radilo o sairnu iz kućne izrade. Također imamo dokaze koji pokazuju kako je isti takav sarin korišten i 21. augusta, samo veće koncentracije", rekao je Lavrov te istaknuo kako je s ovim novim podacima upoznao američkog državnog tajnika Johna Kerrya. "Izvještaji novinara koji su posjetili ove lokacije govore kako su razgovarali s borcima koji su potvrdili kako su dobili ‘čudne rakete i municiju’ iz strane zemlje te kako nisu znali kako ih koristiti. Također imate svjedočenja časnih sestara koje žive u obližnjem samostanu. Možete pročitati izvještaje stručnjaka koji tvrde kako fotografije ne odgovaraju pravom napadu kemijskim oružjem. Također znamo i za otvoreno pismo koje su predsjedniku Obami poslali bivši operativci CIA-e i Pentagona koji tvrde kako nije točno da su sirijske vlasti stajale iza napada", rekao je Lavrov.

 Ruski MVP još je jednom istaknuo kako Rusija podržava održavanje mirovne konferencije u Ženevi, no ne i usvajanje UN rezolucije koja bi se pozivala na Članak 7, tj. potencijalnu uporabu sile protiv Sirije. No, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova, Genadij Gatilov, rekao je u razgovoru za AP kako bi prijedlog rezolucije o stavljanju sirijskog kemijskog arsenala pod međunarodnu kontrolu mogao biti kompletiran "vrlo uskoro, možda unutar dva dana". Gatilov tvrdi kako će u tekstu rezolucije biti referenca na Članak 7 UN Povelje, no neće biti "automatizma u implementaciji vojne ili ne-vojne akcije bez prethodne diskusije pri Vijeću Sigurnosti". 5 stalnih članica UNVS-a još nisu prihvatile konačan tekst, no pojedini izvori sugeriraju kako je ostvaren "znatan napredak". Ruska novinska agencija Interfax jučer je opovrgnula informaciju, pozivajući se na ruske diplomatske izvore, kako su se SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina dogovorile oko teksta rezolucije. Ovog utorka za vrijeme održavanja UN Generalne Skupštine u New Yorku su se sastali ruski MVP Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry. Izvori ističu kako je sastanak bio "konstruktivan" te kako su obje strane složne po pitanju uništenja svog kemijskog arsenala u Siriji kod svih strana, pod međunarodnim nadzorom. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku