hamburger-icon

Kliker.info

Sergej Lavrov : SAD odbio da primi rusku delagaciju

Sergej Lavrov : SAD odbio da primi rusku delagaciju

14 Oktobra
16:45 2015

Lavrov217Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je SAD odbio da pošalje visoku vojnu delegaciju u Moskvu, ali i da primi rusku delegaciju u Washingtonu, kako bi se razgovaralo o ozbiljnijoj koordinaciji borbi u Siriji, što je predložila Moskva.

Lavrov je rekao da je prijedlog iznio ruski predsjednik Vladimir Putin tokom posjete New Yorku krajem septembra, prenio je Reuters.

Prijedlog je, također, predviđao slanje ruske delegacije na čelu sa premijerom Dmitrijem Medevedom u SAD, kao drugi korak, istakao je Lavrov.

Washington je rekao Moskvi da neće primiti rusku delegaciju, dodao je on.

“Doslovno smo danas dobili zvaničan odgovor”, kazao je Lavrov u obraćanju Državnoj dumi, Donjem domu ruskog Parlamenta.

“Rečeno nam je da oni ne mogu da pošalju delegaciju u Moskvu, kao i da ne mogu da budu domaćini delegacije u Washingtonu”, naveo je Lavrov.

‘Imaju kašu umjesto mozga’

U isto vrijeme, Rusija i SAD, koje obje bombarduju položaje Islamske države Irak i Levant u Siriji, nadomak su sporazuma da ne stoje jedna drugoj na putu kada je riječ o zračnom prostoru, poručio je Lavrov.

“To treba da počne da se primijenjuje praktično za neki dan”, naglasio je i izrazio očekivanje da bi sve formalnosti mogle da budu dogovorene tokom dana.

Ruski predsjednik optužio je u utorak Washington da odbija da sarađuje i dijeli obavještajne podatke sa Rusijom i u možda najžešćoj kritici do sada, rekao da SAD djeluje kao da ne zna koji su mu ciljevi u Siriji, naveo je AFP.

“Vjerujem da neki od naših partnera jednostavno imaju kašu umjesto mozga”, kazao je Putin, govoreći na jednom investicionom forumu.

Od 30. septembra ruske zračne snage izvode udare u Siriji.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku