hamburger-icon

Kliker.info

Sergej Lavrov: Dajte dokaze da se Rusija miješala u američke izbore

Sergej Lavrov: Dajte dokaze da se Rusija miješala u američke izbore

12 Jula
15:03 2017

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je da mu se predstavi bar jedan dokaz kojim će se potvrditi da se Moskva uplitala u američke predsjedničke izbore 2016.

“Ne znam ništa o bilo kakvom dokazu. Iznenadio sam se kad sam čuo da se ruska odvjetnica [Natalija Veseljnickaja] okrivljuje za sastanak s Trumpovim sinom. Zanimljivo je kako su da ozbiljni ljudi skloni od muhe napraviti slona”, kazao je Lavrov na konferenciji za novinare održanoj u Belgiji.

Pritom je mislio na izvješća po kojima se najstariji sin američkog predsjednika Donalda Trumpa okrivljuje za sastanak s ruskom odvjetnicom te se tvrdi da su njegovi e-mailovi sadržavali štetne informacija o HIllary Clinton tijekom prošlogodišnje američke predizborne kampanje.

“U čemu je problem kada netko razgovara s odvjetnikom? Nisam znao za to, čuo sam i vidio na televiziji”, rekao je Lavrov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da službena Moskva nikad nije kontaktirala odvjetnicu Veseljnickaju.

“Već smo istaknuli da nemamo pojma o čemu je riječ. Nikada nismo kontaktirali s tom odvjetnicom. Nije ni ona s nama”, kazao je Peskov na konferenciji za novinare.

Mlađi Trump priznao

Ranije je sin američkog predsjednika Donalda Trumpa priznao je da se s ruskom odvjetnicom sastao u okviru formalnih kontakata s ruskim dužnosnicima, istaknuvši da tokom susreta s Rusima nije pokušao utjecati na predsjedničke izbore, niti naštetiti kampanji Hillary Clinton.

Donald Trump mlađi je za Fox News ocijenio da su optužbe za dosluh s Rusima “smiješne i pretjerane”, te je dodao kako njegov otac ništa nije znao o sastanku koji je s odvjetnicom Natalijom Veseljnickajom imao u lipnju 2016. godine, prenosi AP.

“Taj sastanak je bio toliko beznačajan da nisam imao šta da kažem ocu”, naveo je Trumpov sin.

No nekoliko sati prije intervjua za Fox News, mlađi Trump je na Twitteru objavio nekoliko emailova iz lipnja 2016. godine. U jednom od njih kaže kako bi “od ruske odvjetnice volio dobiti informacije koje bi naštetile Hillary Clinton”, tadašnjoj demokratskoj kandidatkinji za predsjednicu SAD-a i protivnici njegovog oca, prenosi AP.

Prije nekoliko dana je priznao susret s ruskom odvjetnicom nakon što mu je rečeno da ona ima informacije pogubne po Hillary Clinton, ali je istaknuo da mu ona “nije pružila nikakve smislene informacije, već je željela razgovarati o sankcijama protiv ruskih pojedinaca”.

Voljan svjedočiti pred Senatom

Sina američkog predsjednika je početkom lipnja prošle godine kontaktirao Rob Goldstone, a sadržaj elektroničke pošte pokazuje da mu je nudio informacije o Clinton te da želi dogovoriti sastanak.

Mlađi Trump je ponudio dati iskaz senatskom odboru koji istražuje navodno rusko miješanje u predsjedničke izbore 2016.

“Sretan sam što ću odboru moći reći što znam”, napisao je mlađi Trump na Twitteru.

Ovo otkriće moglo bi igrati značajnu ulogu u istrazi američkih istražitelja o tome je li bilo veza između Kremlja i Trumpove predsjedničke kampanje, prenose agencije.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Moskva tražila načina da našteti Hillary Clinton, Trumpovoj protukandidatkinji, i pomogne Trumpu osvojiti predsjedničke izbore 2016.

U međuvremenu, odvjetnica Natalija Veseljnickaja negirala je navode po kojima je mlađem Trumpu ponudila kompromitirajuće informacije o Hillary Clinton.

Tvrdi da joj je ponuđen sastanak s Trumpom mlađim privatno, a ne zbog činjenice da je sin predsjedničkog kandidata.

“Nikad nisam imala kompromitirajuće informacije i nisam ih mogla imati. Ne predstavljam nikog drugog osim sebe same”, rekla je Veseljnickaja.

Trump pohvalio sina

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump pohvalio odluku svog najstarijeg sina da objavi niz e-mail poruka u kojima su mu nuđene informacije štetne po Hillary Clinton.

“Moj sin je vrlo karakterna osoba i pozdravljam njegovu transparentnost”, kazao je Trump.

Njegova glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders kazala je i da je Trump “frustriran” stavljanjem fokusa pažnje na Rusiju.

“Predsjednik je, rekla bih, frustriran činjenicom da ovo nastavlja i dalje biti važno pitanje, i on bi volio da se fokusiramo na stvari poput gospodarstva, zdravstvene skrbi, porezne reforme ili infrastrukture”, kazala je Sanders.

Upitana o činjenici da se sada u javnoj komunikaciji upotrebljavaju riječi kao što je “krivokletstvo” ili “izdaja” kada je riječ o kontaktima s Rusima tijekom Trumpove izborne kampanje, Sanders je rekla kako “misli da su te nove riječi ridikulozne”.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku