hamburger-icon

Kliker.info

Serge Brammertz u dvodnevnoj posjeti BH : Želim se uvjeriti da smo na istoj strani !?

Serge Brammertz u dvodnevnoj posjeti BH : Želim se uvjeriti da smo na istoj strani !?

15 Maja
19:05 2017

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz boravi u dvodnevnoj posjeti BiH u sklopu priprema za svoj redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.Tužilac se sastao sa v.d. glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, ali i sa predstavnicima udruženja žrtava kako bi razgovarali o ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

Za N1 je rekao kako njegov ured ima dobru saradnju sa Tužilaštvom Suda BiH, ali i kako postoje izazovi kada je u pitanju regionalna saradnja zemalja biviše Jugoslavije. Govorio je i o zatvaranju Haškog tribunala te instituciji koja će ga zamijeniti. Očekuje se da će tužilac Brammertz predstaviti svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a početkom juna.

“Ovo je prilika da udruženja žrtava podijele sa nama sve ono što ih brine. Očigledno je da ima više pitanja koja se tiču nacionalnih strategija. Da bismo bili što produktivniji – pozvao sam da bude prisutna i glavna tužiteljica i njen tim”, kazao je Bramertz za N1.

Kaže da je saradnja njegovog ureda sa uredom Tadić jako dobra, imaju odličnu koordinaciju – te se još jednom želio uvjeriti da su tužitelji tribunala u Haagu i tužitelji u BiH na istoj strani.

“Ja sam bio ovdje da bih izvjestio kakvo je stanje stvari u predmetima Mladić i Prlić. Istakao sam da će postojati mehanizam koji će biti tu da osigura podršku iz Haaga o nacionalnim pitanjima nakon zatvaranja suda”, kazao je za N1.

Za N1 je otkrio i šta će se sve naći u njegovom izvještaju.

“Ima problema u vezi sa

određenim nacionalnim strategijama. Ima stvari kojima se mora pozabaviti. Hiljade ljudi se još uvijek vodi kao nestali. O tome smo razgovarali, i rekli smo da je to važno pitanje koje treba ostati visoko na listi prioritete međunarodne zajednice. Ja sam razočaran što ne postoji sistem reparacije žrtava ratnih zločina. Sva ta pitanja će se naći u mom izvještaju”.

Za kraj je kazao da nije zadovoljan regionalnom saradnjom.

“Vidjeli smo nazadovanje. Postoje određeni predmeti gdje saradnja nije zadovoljavajuća”, izjavio je Brammertz za N1.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku