hamburger-icon

Kliker.info

Serge Brammertz : Srbija mora intenzivirati potragu za Mladićem i Hadžićem

Serge Brammertz : Srbija mora intenzivirati potragu za Mladićem i Hadžićem

19 Juna
02:31 2010

Srbija, Hrvatska i BiH sarađuju sa Haškim tribunalom, ali i dalje ostaje neriješeno pitanje haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i topničkih dnevnika, izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) podnoseći u petak polugodišnji izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN-a. Bramerc je rekao da ni jedan proces više nije u fazi pripreme za suđenje, jer su svi u toku:  „Desetog juna izrečene su presude u procesu koji mi smatramo veoma važnim jer su vezane za zločine počinjene protiv bosanskih muslimana za vrijeme i nakon pada Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Sud je proglasio krivim Popovića i šest drugih lica, visokorangiranih srpskih oficira, pripadnika vojnih ili policijskih snaga za genocid i zločine protiv čovječnosti. Dvojica prvooptuženih osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora. Smatramo to važnom presudom, ne samo sa stanovišta našeg odnosa prema žrtvama, već i zbog drugih slučajeva koji se vode pred ovim sudom.“

On je istakao da su oni koji su osuđeni u ovim procesima djelovali pod komandom drugih osoba, preciznije, pod komandom Ratka Mladića koji je još nedostupan Haškom sudu: „Presude za genocid, izrečene u slučaju Popović i Beara, još su jedno podsjećanje koliko je važno da se pred sudom nađu preostali bjegunci, prije svega Ratko Mladić.“ Da bi ispunio svoju dužnost i misiju, Haški tribunal u velikoj mjeri zavisi od saradnje sa zemljama regije kao i od drugih međunarodnih institucija, kazao je Bramerc: „U proteklih šest mjeseci Srbija adekvatno odgovara na naše zahtjeve u vezi sa pristupom dokumentima, arhivama i svjedocima. U ovom momentu nema nijednog zahtjeva koji je na čekanju. Vlasti Srbije su obezbjedile stotine stranica ratnih bilješki Ratka Mladića kao i elektronske zapise. Tu dokumentaciju je u svojoj istrazi pribavio tim iz Srbije u februaru 2010. godine. Materijal je veoma vrijedan, mi smo to analizirali i biće od koristi u procesima koji se sada vode u Haškom tribunalu.”

Sudu u Hagu treba politička podrška

Bramerc je podsjetio da hapšenje preostalih bjegunaca, Mladića i Hadžića, ostaje najviši prioritet  Tužilaštva:“Od mog posljednjeg izvještaja Srbija nastavlja napore da uhvati preostale bjegunce, međutim, rezultati su izostali. Zato smo uvjereni da treba analizirati dosadašnju strategiju Srbije i sugerisali smo da se proširi istraga, da se potraga intenzivira. Odlučnost političkih struktura i intenzivna akcija su neophodno za njihovo hvatanje bjegunaca.” Kada je riječ o Hrvatskoj, Bramerc je istakao da je u proteklom periodu ona uglavnom bila kooperativna:“Međutim, ostaje sporno pitanje dokumenata vezanih za akciju Oluja iz 1995. godine koji nam nisu dostavljeni.”Glavni tužilac je kazao da vlasti u Bosni i Hercegovini nastavljaju saradnju sa Sudom:“Ja u svakoj prilici ohrabrujem zvaničnike da preduzmu sve potrebne mjere protiv mreže podrške koju uživaju haški begunci.” Bramerc je ukazao da su nedavni gestovi pomirenja lidera u regionu otvorili prostor za novi i konstruktivni dijalog:

“U julu se navršava 15 godina od genocida u Srebrenici. Od tada je suđeno velikom broju visokopozicioniranih optuženika za ova zbivanja. Ostvaren je i napredak u procesima pred domaćim pravosuđem. Međutim, bolno poglavlje najnovije istorije može biti zatvoreno na pravi način samo ako svi odgovorni budu izvedeni pred sud."
Predsjednik Haškog Tribunala Patrik Robinson je u svom izvještaju naveo da je neophodno formiranje fonda za pomoć žrtvama ratnih zločina.On je rekao da je moguće da dođe do usporavanja nekih procesa zbog velikog opterećenja osoblja suda kao i njihovog neriješenog statusa. Robinson je istakao da je sudu u Hagu potrebna i "jaka politička podrška". (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku