hamburger-icon

Kliker.info

Serge Brammertz bez dileme : Srebrenicu nazvati pravim imenom – genocid !

Serge Brammertz bez dileme : Srebrenicu nazvati pravim imenom – genocid !

03 Jula
16:21 2015

SergeB2Pokolj u Srebrenici treba nazvati pravim imenom – genocid – i jednoglasno se suprotstaviti nijekanju da se dogodio, poručio je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u petak u povodu skorašnje komemoracije 20. godišnjice genocida.Brammertz, koji je dužnost glavnog tužioca  Međunarodnog kaznenog suda za zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) preuzeo 2008., prisjeća se da mu je prvi sastanak bio upravo s Majkama Srebrenice koje su mu pomogle razumjeti prošlost, ali i “važnost posla koji obavlja”.

“Da bismo poštovali prošlost, moramo Srebrenicu nazvati pravim imenom, genocid. Da bismo gradili budućnost, moramo govoriti jednoglasno kada se genocid niječe”, poručio je Brammertz u izjavi dostavljenoj medijima tijekom priprema za komemoraciju na 20. godišnjicu najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata 11. jula .

“Svi mi moramo prihvatiti da je postojao plan za počinjenje genocida. Da je nekolicina muškaraca, koja snosi najveću odgovornost, zloupotrijab  svoj položaj, ovlasti, autoritet i moć kako bi uništila zajednicu”, piše Brammertz.

Glavni haški tužitelj žali jer neki niječu genocid i zatvaraju vrata i svoja srca preživjelima.

“Svi mi moramo prihvatiti da su u julu  1995. hiljade muškaraca i dječaka ubijene. Deseci hiljada  žena, djece i starijih osoba bili su zastrašivani, zlostavljani i protjerani iz svojih domova”.

ICTY je utvrdio sve te činjenice i izrekao pravdu za srebreničke kao i za mnoge druge žrtve, navodi Brammertz. Podsjeća da je prije 20 godina postojala samo nada u pravdu.

“Danas ta pravda sve više postaje stvarnost”, ističe. Za zločine u Srebrenici je osuđeno 15 osoba, a dvije koje “najviše personificiraju etničku mržnju i nasilje”, čekaju na presudu, navodi.

Ističe da sprečavanje zločina mora biti prvi prioritet, no ako se u tome ne uspije, pravda mora biti bitna, iako taj put neće biti ni lagan i iziskivat će puno vremena.Brammertz dodaje da brojni Albanci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi tek čekaju presudu za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i zato poziva nacionalne sudove zemalja s prostora bivše Jugoslavije da nastave rad ICTY-ja.

“U našoj je moći pokazati svakoj žrtvi sukoba da je pravda dostižna” i to će biti “istinski primjereni doprinos žrtvama Srebrenice i drugim žrtvama zločina na prostoru bivše Jugoslavije”, zaključuje.

(Kliker.info-Seebviz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku