hamburger-icon

Kliker.info

Senat potvrdio Trumpov prijedlog : Eric George Nelson novi je ambasador SAD u BiH

Senat potvrdio Trumpov prijedlog : Eric George Nelson novi je ambasador SAD u BiH

03 Januara
16:09 2019

Eric George Nelson novi je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini što je potvrđeno danas u američkom Senatu putem tzv. glasovnog glasanja . Nelsona je u avgustu prošle godine predložio američki predsjednik Donald Trump.

Kqako javlja Glas Amerike na taj način okončana je procedura postavljanja novog ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini koji će u Sarajevu na funkciji zamjeniti Maureen Cormack. 

Nelson je karijerni viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine.

Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini obavljao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018. Nelson je izjavio da će Sjedinjene Države ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.

Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku. Tečno govori španjolski, njemački i talijanski jezik. Obrazovanje je stekao na univerzitetu u Texasu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku