hamburger-icon

Kliker.info

Senat potvrdio izbor Amy Coney Barrett u Vrhovni sud SAD

Senat potvrdio izbor Amy Coney Barrett u Vrhovni sud SAD

27 Oktobra
04:25 2020

Američki Senat je potvrdio u ponedeljak veče izbor Amy Coney Barrett  za sudiju Vrhovnog suda, što je velika pobjeda za predsjednika SAD Donalda Trumpa i njegovu Republikansku partiju sedmicu  uoči izbora 3. novembra, javlja CNN.

Za Barrett  je glasalo 52 republikanska senatora, dok je 48 bilo protiv. Članovima ovog tijela iz Demokratske stranke pridružila se i republikanka Susan Collins, koja vodi neizvjesnu borbu za reizbor u državi Main. Ona je prethodno izrazila zabrinutost zbog nominacije Amy Coney Barrett  neposredno uoči izbora.

Demokrate su nastojale da oduže raspravu tvrdeći da novog sudiju Vrhovnog suda treba da predloži pobjednik predsjedničkih izbora 3. novembra.

Senatori iz ove stranke su isticali da je izbor Barrett neprikladan jer bi Vrhovni sud mogao da učestvuje u riješavanju eventualnih sporova vezanih za predsjedničke izbore.

Izborom Amy Coney Barrett , za mjesto upražnjeno posle smrti Rut  Ginzberg, ikone liberala, konzervativci su u Vrhovnom sudu stekli većinu od šest prema tri u odnosu na liberale.

Na taj način je, kako prenosi AP, konzervativna većina zagarantovana za dugo godina, pošto je funkcija u Vrhovnom sudu doživotna.

To otvara vrata potencijalnoj novoj eri presuda u vezi sa abortusom, istopolnim brakovima i zdravstvenom zaštitom, dodaje AP.

Beret je izjavila tokom saslušanja u Senatu da će se voditi zakonom, a ne ličnim stavovima. Dodala je da njena vjerska stajališta neće uticati na odluke u Sudu, odbijajući da kaže da li su ispravne odluke o abortusu i homoseksualnim brakovima.

Barrett , 48-godišnja katolkinja čvrstih konzervativnih uvjerenja, 15 godina je predavala pravo na Univerzitetu Notr Dam, jednom od najpoznatijih katoličkih univerziteta u SAD.

Tramp ju je 2017. godine postavio za sudiju Apelacionog suda, za područje saveznih država Ilinois, Indiana i Viskonsin.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku