hamburger-icon

Kliker.info

Senadin Lavić : Moramo ukloniti defetizam Bošnjaka

Senadin Lavić : Moramo ukloniti defetizam Bošnjaka

20 Januara
06:12 2010

Novi predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i docent na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Senadin Lavić kaže u intervjuu za "Dnevni avaz" da se Bošnjaci moraju napokon osloboditi defetizma i općeg beznađa koji su zavladali u našem narodu.

Na kojem je nivou stanje bošnjačkog duha?

– Očito je da mi živimo u društvu beznađa. Živimo u društvu koje ima mnogo problema, a ne znamo kako ih rješavati. "Preporod" ne treba pokretati ekonomsku obnovu, već treba detektirati mjesta koja koče razvoj cijelog sistema, kako u provinciji tako i u našem glavnom gradu. "Preporod" treba pomoći drugim institucijama da polako krenu naprijed. Bitno je da se iz našeg naroda ukloni defetizam i da se razvije vjera u budućnost. Do toga se dolazi samo obrazovanjem i radom. Bojim se da smo mi Bošnjaci napustili pojam rada i da vrlo malo radimo. Bošnjaci više ne rade svoje njive, voćnjake, ne održavamo ulice, zgrade…

Mi, zapravo, stalno čekamo da neko drugi dođe i sve uradi za nas. A nema nikoga na svijetu ko će uraditi naše poslove. Sve na ovom svijetu zavisi od nas i naše volje. Nema toga ko će doći iz Amerike, Evrope, iz arapskih zemalja. Bolju Bosnu možemo napraviti samo mi sami. Kada se to napokon shvati, uklonit će se ovo beznađe, klonulost, dezorijentiranost. Jer, najlakše je govoriti protiv države, vlade, sistema. Najteži je vlastiti, unutrašnji džihad. Borba za obnovu vlastitog života.

Koliko "Preporod" može pomoći da se detektiraju pogrešne pojave u našem društvu i našoj ukupnoj politici?

– "Preporod" neće biti kapo, neki komandant i sudac koji će govoriti Bošnjacima šta da rade. "Preporod" će pomoći unutrašnjoj konsolidaciji Bošnjaka. Ne mislim pod tim na homogenizaciju. Ne želim da moj narod bude homogeniziran i da svi Bošnjaci misle kao jedan. Treba nam unutrašnja konsolidacija kada je riječ o vladavini zakona, poštivanju suvremenih evropskih standarda, razvoju, unapređivanju ekonomije i obrazovanja…

Ta unutrašnja konsolidacija bit će jedan od motiva na kojima ću ja raditi. Trudit ću se da "Preporod" bude sagovornik sa svakim dijelom bošnjačkog institucionalnog i organizacionog sistema. Rado ću razgovarati s reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem, s predstavnicima političkih partija, univerziteta, društava, a sve da se napravi bolji život za sve nas. "Preporod" treba biti intelektualni servis Bošnjaka.

Zanimljivo je da ste Vi nakon izbora za predsjednika "Preporoda" istakli da je naša budućnost kultura mira i filozofija perspektivizma.

– U svijetu je aktuelna Hantingtonova teorija o sukobu civilizacija. Ja sam odgojen muslimanski, a moje obrazovanje je zapadnjačko. Ja smatram da mi Bošnjaci trebamo razvijati kulturu mira. Jer, u povijesti su kulture mira očuvale čovječanstvo, a ne kulture rata. Kulture mira omogućavaju nam da se razvijamo.

Bez optimizma nema naroda, nema kulture, nema života, nema ničega. I zato želim širiti optimizam. "Preporod" je uvijek širio optimizam među Bošnjacima i razvijao suradnju s drugim narodima i kulturama.

Šta će s tim u vezi biti prioritet Vašeg rada na čelu "Preporoda"?

– Kada su u pitanju novi projekti, započet ću projekt mreže "Preporoda". Moja ideja je da "Preporod" postane jedna mreža, i to ne samo unutar BiH. Ta mreža "Preporoda" obuhvatala bi područja od BiH do Novog Pazara, Prizrena pa do Velesa, te nazad do Dubrovnika, Splita i Rijeke… To bi bila prva mreža. Druga mreža bilo bi povezivanje, primjerice, Malmea, Luksemburga, Berlina, Bona, Londona…

Pravit ćemo mrežu po Evropi. Od Beča pa nadalje. Također, u Americi imamo jaka dva-tri centra, posebno u Čikagu, kao i centre u Australiji. Cilj je da se napravi globalna mreža "Preporoda". To je jedan od načina funkcioniranja kulture. Ja ne mislim da je moja kultura ovdje u Sarajevu jedina prava bošnjačka kultura. Jer, u Americi, Australiji žive naši Bošnjaci koji pišu na stranim jezicima, dobri su u poslovanju, bave se naukom, ekonomijom. Te ljude smatramo dijelom našeg bošnjačkog bića.

Zaluđivanje građana

– BiH se nalazi u gruntu Ujedinjenih nacija, koje su 22. maja 1992. godine priznale Republiku BiH. Sada se mnogo priča o referendumu. Ko god može otcijepiti RS, ako je siguran u to, neka to uradi. Ali, ja tvrdim da se ni centimetar BiH ne može otcijepiti. Ne treba zaluđivati građane BiH tim pričama. Ne može se niko otcijepiti od BiH. Ali, očito je počela predizborna kampanja i ovo su predizborne manipulacije građanima. Naprosto, zaluđivanje građana.  Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku