hamburger-icon

Kliker.info

Senad Pećanin : Prvo Tihić, a istovremeno i Kebo

Senad Pećanin : Prvo Tihić, a istovremeno i Kebo

27 Decembra
06:49 2008

Senad Pećanin (BH Dani)

Hoću na ovom mjestu da pišem o predsjedniku Stranke demokratske akcije Sulejmanu Tihiću i potpredsjedniku Federacije BiH Mirsadu Kebi. No, prije toga citiram dio teksta o previranjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji u posljednjem broju donosi beogradski nedjeljnik Vreme:

"U Bosni i Hercegovini trenutno je u toku spor oko vlasništva nad vilom ‘Lastva’ u Trebinju, koja bi trebalo da je u državnom vlasništvu Bosne i Hercegovine. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik vilu je samoinicijativno dao episkopu zahumsko-hercegovačkom Grigoriju da je koristi kao letnju rezidenciju. Dodik je vladiki stavio na raspolaganje i jedan helikopter. Država BiH pokrenula je postupak kojim od Federacije BiH traži povraćaj sopstvene imovine, ali problem je to što u BiH još uvek ne postoji zakon o državnoj imovini, pa u ovoj oblasti vlada haos. Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli pojedini bosanski mediji, većina imovine države Bosne i Hercegovine u Trebinju prebačena je, odlukom premijera RS-a Milorada Dodika, u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Nije poznato koja je tačno imovina u pitanju, ali se najčešće pominje odmaralište na Dubrovačkoj rivijeri u Hrvatskoj, čiji je vlasnik pre rata bio Republički sekretarijat unutrašnjih poslova BiH. Navodno, preko Hotelsko-turističkog preduzeća ‘Leotar’ iz Trebinja, odmaralište koje obuhvata zemljište od 63.000 kvadrata između Kupara i Srebrenog dato je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj."

Citirani dio teksta iz Vremena prenosim samo iz jednog razloga: da ilustriram da ono na što bh. javnost već sedmicama upozorava Sulejmana Tihića, kada je u pitanju pogubnost njegove sramne kapitulacije pred Miloradom Dodikom u Prudu, već odavno jeste javna tajna i u Beogradu. Naravno, spomenuti slučaj drske otimačine milionski vrijednog državnog vlasništva nije usamljeni slučaj, ali Tihić ne odustaje. Sa ovosedmične razrade Prudskog sporazuma i sastanka u Sarajevu Milorada Dodika i Dragana Čovića s Tihićem procurilo je od detalja samo ono što je prenio dnevnik u vlasništvu jednog od mafijaških vođa: "Nakon što se provede popis kompletne državne imovine, sporazumom između vlada svih nivoa vlasti u BiH bit će utvrđeno šta će pripasti kojem nivou." Dakle: imovina koja po Ustavu BiH i sporazumu o sukcesiji imovine SFRJ pripada državi Bosni i Hercegovini – bit će raskrčmljena. A onda slijedi još skandalozniji dio dogovora, prema Dnevnom avazu: "Nakon toga, sva imovina prvo će biti uknjižena na državu BiH, a istovremeno će biti i zavedena na onaj nivo vlasti kojem, prema sporazumu, pripadne." Očito, ovim se vrijeđa inteligencija prvo Bosanaca, a istovremeno i Hercegovaca: sva imovina će biti "prvo uknjižena na državu BiH", a istovremeno će biti i – raskrčmljena.

"Prvo, a istovremeno", povodom ovakvih stavova koje formulira Tihić, a podržava Kebo, imam tešku zadaću da formuliram nešto što me sedmicama muči, a što klizi samom granicom uobičajene javne korektnosti. Dakle, svakom, osim potpunih političkih idiota, postalo je jasno da, prije svega u dijelu koji se odnosi na pitanje vlasništva nad državnom imovinom, Prudski sporazum predstavlja suštinsko podrivanje temelja države Bosne i Hercegovine. Dalje, od trenutka kada je, nakon konsultacija s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Tihić pristao na Prudski sporazum, njegov "partner" Dodik je: kao član delegacije Srbije učestvovao na pregovorima o energetici s predstavnicima ruske vlade u Beogradu; pripremio zakonski prijedlog po kome Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica postaju Brod i Kostajnica; ustanovio da se džamija u Fazlagića Kuli samozapalila na Bajram; izjavio da Republici Srpskoj ne mogu suditi muslimani; u Moskvi imao bilateralni susret s ruskim šefom diplomatije Lavrovom; u Sarajevu, na pitanje novinara šta je novo u realizaciji sporazuma iz Pruda u odnosu na prethodni sastanak – ponudio svoju novu kravatu…

Dakle, ako sve pobrojano predstavlja činjenice, smatram da bi "prvo, a istovremeno", prije svake daljnje analize uzroka i posljedica stavova koje zastupa Tihić, a podržava Kebo, njih dvojicu trebalo podvrgnuti ozbiljnim ljekarskim pregledima, kojima bi se došlo do odgovora na pitanje: da li psihofizičko zdravstveno stanje gospodina Tihića i gospodina Kebe omogućava da razumiju značenje i posljedice svojih postupaka?

Naime, dvojica "bošnjačkih lidera" ukupno imaju negdje oko 120 godina, mjesece teške borbe za život, višekratne i dugotrajne hirurške, radiološke i hemoterapijske tretmane, nakon kojih su ostali bez značajnih organa (želuca i debelog crijeva). Pripadam onima koji su s velikom pažnjom i zabrinutošću pratili rezultate njihovog neizvjesnog liječenja i onima koji su bili sretni nakon ohrabrujućih vijesti o njihovoj borbi za život. No, smatram da kompletna bh. javnost, a naročito pripadnici naroda kojeg zastupaju, ima pravo na informacije o njihovom zdravstvenom stanju i psihofizičkim sposobnostima da učestvuju u kreiranju sudbonosnih odluka po život mnogih generacija Bosanaca i Hercegovaca koje će nadživjeti i njih i potpisnika ovog teksta. Ukoliko nalazi ozbiljnih ljekarskih pregleda budu objašnjenje za katastrofalne odluke od ogromne važnosti koje donose i podržavaju – izvinjavam im se za sve uvrede koje im upućuju i javnost i novinari. Naravno, uz molbu da se posvete svom zdravlju, a da ozbiljne poslove državne prepuste nekom zdravijem i mlađem.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku