hamburger-icon

Kliker.info

Senad Pećanin : Carlu Bildtu, prijateljski

Senad Pećanin : Carlu Bildtu, prijateljski

03 Oktobra
05:40 2009

Piše: Senad Pećanin (BH Dani)

Poštovani  Carl,  prošlo je nekoliko mjeseci od našeg zadnjeg susreta, prilikom Tvoje posljednje posjete Sarajevu, kada sam uživao u razgovoru s Tobom i Anna Mariom i upoznao vašeg lijepog dječaka. Nažalost, povod ovog mog obraćanja nije  nimalo ugodan. Pišem Ti zbog najteže političke krize u Bosni i Hercegovini još od završetka rata, koja prijeti mogućim epilogom s dugotrajnim i nesagledivim teškim posljedicama ne samo po građane Bosne i Hercegovine. Naime, koristeći iste mehanizme i vrlo slične metode s kojima je svojevremeno Slobodan Milošević krenuo u krvavo rasturanje Jugoslavije, premijer Republike Srpske Milorad Dodik već mjesecima paralizira rad praktično svih institucija i organa države Bosne i Hercegovine, svakodnevno pritom radikalizirajući zapaljivu nacionalističku retoriku identičnu onoj koju je svojevremeno koristio Radovan Karadžić.

Prilikom našeg posljednjeg susreta govorio sam Ti o činjenici da je zloupotrebom entitetskog glasanja Dodikova stranka u Parlamentu BiH 16 mjeseci blokirala usvajanje četiri zakona neophodna za ukidanje šengenskog viznog režima putovanja u države Evropske unije za građane Bosne i Hercegovine. Činili su to unatoč činjenici da su svi zakonski prijedlozi upućeni u Parlament jednoglasnom odlukom svih članova Vijeća ministara na čijem čelu je istaknuti funkcioner Dodikove stranke, a ministri njegove stranačke kolege.

Odgovor Evropske unije bio je jasan i logičan: Bosna i Hercegovina nije, poput Makedonije, Srbije i Crne Gore, ispunila kriterije za ukidanje šengenskog viznog režima. No, istovremeno, on je bio i nekorektan i nepravedan: unatoč svima poznatim činjenicama, krivica za neispunjavanje poznatih kriterija pripisana je "vlastima BiH", bez ukazivanja na očitu odgovornost za takvo stanje upravo onog dijela bh. vlasti koji suvereno kontrolira upravo gospodin Dodik. Nemoguće je ovdje pritom ne ukazati i na neugodnu činjenicu stvorenu ovakvim stanjem: ono najviše pogađa građane BiH bošnjačke nacionalnosti (koji su najvećim dijelom muslimani), s obzirom na okolnost da bh. Srbi i bh. Hrvati, shodno odredbama Ustava Hrvatske i Ustava Srbije, imaju mogućnost dobijanja pasoša ovih država koji će im uskoro omogućiti ili im odavno omogućava bezvizno putovanje u većinu država Evropske unije.

Od tada se nastavlja još agresivnija praksa Dodikovog blokiranja državnih organa i institucija, toliko da je danas teško naći ijednu kojoj je omogućeno normalno funkcioniranje: Parlament BiH, Vijeće ministara BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Regulatorna agencija BiH, Elektroprenos BiH, Javni RTV sistem BiH, Sud BiH, Tužilaštvo BiH, Agencija za istrage i dokumentaciju BiH… Istovremeno, gospodin Dodik je, unatoč presudama dva međunarodna suda sa sjedištem u Haagu, višekratno javno negirao genocid u Srebrenici, ne libeći se, uz to, da, unatoč presudama Tribunala za ratne zločine u Haagu, optuži "Bošnjake" za teške zločine Vojske Republike Srpske počinjene na sarajevskim Markalama i Tuzlanskoj kapiji. Uz sve prethodno pobrojane činjenice po prvi put se susrećemo i s jednom kvalitativno novom: Milorad Dodik javno odbacuje odluke koje donosi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, čime najotvorenije potkopava i krši Mirovni sporazum iz Daytona.

Očito, strategija gosp. Dodika se bazira na potpunoj paralizi svih državnih institucija i organa BiH, a stanje stvoreno takvom praksom uzima se kao ključni dokaz da država Bosna i Hercegovina nije samoodrživa i moguća. Ključni preduslov koji gosp. Dodiku omogućava opisanu blokadu državnih institucija i organa jeste mehanizam tzv. entitetskog glasanja normiran Ustavom BiH usvojenim u Daytonu. Podsjećam Te da su entitetsko glasanje upravo kao ključnu prepreku efikasnom funkcioniranju institucija i organa BiH u svojim rezolucijama prepoznali i Evropski parlament, Vijeće Evrope, Kongres SAD-a, te analiza Venecijanske komisije.

Prilikom našeg posljednjeg razgovora nisi dijelio moje uvjerenje o nužnosti hitnih temeljnih ustavnih reformi kao preduslova stabilizaciji Bosne i Hercegovine i njenom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Iz prethodno navedenih razloga sada sam još uvjereniji u nužnost ustavnih promjena, kojima se protivi gosp. Dodik. Tim prije što su i politički lideri Republike Srpske Mladen Ivanić i Dragan Čavić po prvi put javno iskazali stav da stranka gosp. Dodika zloupotrebljava entitetsko glasanje.

Poštovani Carl, obraćam Ti se zbog Tvog dugogodišnjeg angažmana oko i u Bosni i Hercegovini te značajne funkcije koju obavljaš u Švedskoj, koja je trenutno predsjedavajuća Evropskoj uniji. Strah me je da međunarodna zajednica još jednom ne propusti priliku da reagira na vrijeme koristeći svoje mehanizme u Bosni i Hercegovini. Znam da si svjestan tragičnih posljedica višegodišnjeg toleriranja Miloševićeve politike i pišem Ti zato što sam siguran da ne bi želio snositi osjećaj bilo kakve odgovornosti za posljedice po Bosnu i Hercegovinu, ali i po Evropu i svijet, kojima sasvim izvjesno prijeti Dodikov teror. Ali, poštovani Carl, ukoliko ta politika ne bude na vrijeme i odlučno osujećena, od mučnog bremena te odgovornosti neće moći pobjeći niko ko je imao mogućnost i, zašto ne, dužnost da joj se efektivno suprotstavi, a minimizirao je njenu pogubnost. Evropska moderna historija sadrži opomene te vrste; siguran sam da ćeš se složiti sa mnom da ih ne bismo smjeli zaboravljati. Radujući se našem novom susretu, Tebi i Tvojoj porodici upućujem srdačne pozdrave.

Sarajevo, 30. 9. 2009.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku