hamburger-icon

Kliker.info

Senad Pećanin : Bojim se da o ovdašnjem krhkom miru ne odlučuju Dodik, Vučić, Izetbegović ili Sefer Halilović, već Vladimir Putin !

Senad Pećanin : Bojim se da o ovdašnjem krhkom miru ne odlučuju Dodik, Vučić, Izetbegović ili Sefer Halilović, već Vladimir Putin !

28 Septembra
07:51 2016

pecina21„Bojim se da sudbina mira u Bosni i Hercegovini više nije u rukama ni Milorada Dodika, ni Aleksandra Vučića, ni u rukama Bakira Izetbegovića i Sefera Halilovića, nego da o ovdašnjem krhkom miru odlučuje Vladimir Putin

Ukoliko ruski predsjednik odluči da geostratešku poziciju svoje zemlje ojača novim ratnim žarištem, ovaj put na Balkanu, boljeg izvođača radova od Dodika ne može poželjeti – ističe za Danas Senad Pećanin, novinar i politički analitičar iz Sarajeva.

Prema riječima Pećanina, “veći i drskiji izazov i državi BiH i visokom predstavniku međunarodne zajednice od održavanja referenduma, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, Dodik trenutno nije mogao napraviti”.

– Njegove svakodnevne verbalne provokacije nakon referenduma sada izgledaju banalno i sljedeći logičan korak mora biti još žešći: srpska čizma na granicama “jedinog srpskog dobitka u ratovima devedesetih”. A to znači zapadna srpska država na nekih par stotina metara zračne linije od zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, Baščaršije i Vijećnice – napominje Pećanin za Danas.

On podsjeća da ima onih koji tvrde da novi rat u BiH nije moguć.

– Ali, oni moraju znati da utemeljenost takve tvrdnje leži na pretpostavci da su Bošnjaci spremni da bez rata prihvate novu geopolitičku realnost po kojoj im je namijenjena pozicija evropskih Palestinaca. Historija nas uči da su se raspadale i mnogo snažnije i važnije države od BiH, pa ne vidim zašto ne bi bilo moguće da takvu sudbinu doživi i Bosna. Ali, siguran sam da se BiH ne može raspasti mirnim putem. Onaj ko računa i ide na podjelu države mora znati da je – izabrao rat – smatra Pećanin.

Pećanin napominje da je “višegodišnje zapadno popuštanje Dodikovoj paralizi funkcioniranja države konačno došlo na naplatu”.

– Umjesto da su omogućili institucijama države da ga uhapse zbog drske pljačke, kriminala i korupcije sada bi ga hapsili, a ne znaju kako, zbog politike. Kad su strani tužitelji došli do dokaza da je Dodik pepeljare za zgradu Vlade RS u Banjaluci plaćao po 6.000 eura – na njegov zahtjev izbacili su strance iz Odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH. Svaka mjera Zapada protiv RS sada bi bila kontraproduktivna. Jedina razumna meta mogli bi biti Milorad Dodik i krug njegovih najbližih političkih, kriminalnih, policijskih i medijskih suradnika. Referendumom održanim uoči izbora postigao je dva cilja: oslabio je opoziciju u RS i ojačao Bakira Izetbegovića i njegovu lopovsko-nacionalističku vlast u Federaciji BiH – zaključuje Senad Pećanin za Danas.

(Kliker.info-TBT

Podijeli

Jedan komentar

  1. Bozz
    Bozz 28 Septembra, 12:21

    Ko lafo svi nesto misle

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku