hamburger-icon

Kliker.info

Senad Avdić : San i java socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini

Senad Avdić : San i java socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini

01 Decembra
02:46 2009

ImagePiše: Senad Avdić; Slobodna Bosna

 Kavijar socijademokrata, tako je jedan bivši strani diplomata na službi u BiH „u šali pa privali“ znao oslovljavati lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju, s kojim se inače često družio tokom trogodišnjeg mandata u BiH. Ne znam kako je diplomata „nadošao“ na ovu ocjenu koja je suštinski tačna i  precizna. U najsiromašnijoj državi Evrope, socijaldemokratske ideje promovira kavijar socijaldemokrata, dakle političar koji ni na koji način ne osjeća i ne razumije dramu socijalnih problema u postratnoj BiH koju je opustošila tronacionalna oligarhija kleptomana.  

Napisao sam još prošle godine, u povodu Nacionalne konvencije američkih Demokrata, na kojoj je dominirala „crvena linija“, odnosno socijalno-klasna tematika, da se u preovlađujuće ozračje nije uklapao jedino gost Demokrata iz BiH Zlatko Lagumdžija, sa svojih 5-6 stanova i ladanjskih kuća vrijednih nekoliko miliona maraka. I dalje mislim da je nevjerodostojno da danas i ovdje crvenu boju brani čovjek koji je poslije rata svoju imovinu uvećao makar stotinu puta, a da ga pri tome niko i nikada nije uspio zateći na ozbiljnom poslu!Svoje rezerve prema stvarnim namjerama SDP-a i njegovog lidera Lagumdžije iskazao sam u vrijeme njihove dvogodišnje vlasti. Napisao sam tada da SDP u svojim programu nikada nije ozbiljno stavio na dnevni red organiziranu strategiju borbe protiv kriminala, korupcije, besprizorne pljačke. Tadašnja federalna Vlada Alije Behmena, aktuelnog gradonačelnika Sarajeva, morala je krenuti u raščišćavanje svih onih naslijeđenih kriminalnih brloga. Nažalost, ona to nije ni formulirala a pogotovo nije razradila kao konzistentan, planiran i prioritetan program.

Pred izbore 2000. godine Lagumdžija i SDP najavljivali su i čvrsto obećavali nove ljude koji će Bosnu i Hercegovinu hrabro, kompetentno i odgovorno povesti u novi milenij. Ali, kad se malo bolje sagledala kadrovska piramida koju je izgradila SDP-ova vlast, uz obilatu pomoć spoljnih neimara, dobije se drukčija slika: zapravo jedina nova politička akvizicija bio je Ivica Osim, izabran za dogradonačelnika Sarajeva sa distance. Sve ostalo ostalo je nepromijenjeno, zakovano, obeshrabrujuće. Također, pred dolazak na vlast SDP i Lagumdžija stidljivo su i nedovoljno uvjerljivo natucali kako će među najvažnijim pitanjima koje će pokrenuti nakon što svrgnu staru vlast biti obračun s korupcijom, kriminalom, nepotizmom i čitavom lepezom izvanzakonskog, vaninstitucionalnog djelovanja poraženih struktura. Od momenta kada je SDP zaposjeo manje-više sve važne punktove entitetske i državne vlasti ta je vrsta retorike bila prigušena ili je u potpunosti poklekla pred mnogo važnijim pitanjima i zadacima. Socijaldemokratska partija nije shvatila da je isplivala na talasu bijesa i nezadovoljstva velikog ddijela građana ove zemlje, da je za nju glasao strah građana lične, ekonomske pravne nesigurnosti, da im je obespravljeni, opljačkani i poniženi puk dao mandat da se obračunaju s onima koji su ga u takvo stanje doveli.

Lagumdžija nije 2000. godine dobio povjerenje zato što je lijep, pameten, elokventan i šarmantan: dobio ga je zato što su birači vjerovali da je upravo on taj koji im je u stanju dokinuti lošu beskonačnost. Ali i s SDP-om na vlasti loša beskonačnost se nastavila.Iznevjerena očekivanja birača, vidimo to danas, nisu bila slučajna jer se SDP suštinski ni po čemu ne razlikuje od drugih partija.  Ne znam kada će i kako će okončati aktuelna korupcijska afera u kojoj je lider SDP-a jedan od glavnih aktera, ali znam, i davno sam to ovdje zapisao, da se svaki porok mora okončati moralnim krahom. A najveći Lagumdžijin porok identičan je poroku zbog kojeg su politički deklasirani Branković ili Bičakčić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku