hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Mehmedović: U SDA su se domogli pozicija oni koji nisu u stranci zbog ideje, već zbog ličnog interesa

Šemsudin Mehmedović: U SDA su se domogli pozicija oni koji nisu u stranci zbog ideje, već zbog ličnog interesa

27 Maja
04:59 2020

Stranka demokratske akcije (SDA)  obilježava 30 godina postojanja. Osnivačka skupština SDA održana je u Holiday Innu. Kako ističe za Patriju Šemsudin Mehmedović, jedan o osnivača, SDA je osnovana da okupi sve one koji pripadaju tom kulturno-povijesnom krugu. Prolazili su zajedno kroz razne izazove.

Zatražili smo da Mehmedovića napravi paralelu onog što je bilo i što imamo danas.

– Praveći paralelu između SDA kada je osnivana sa kojim ciljem, sa kojim emocijama, sa kojim elanom, i danas kada se SDA transformiše iz pokreta u stranku koja treba da bude stranka politički desnog centra, stranka u porodici evropskih narodnih stranaka, koja bi trebala da bude alat za institucionalno jačanje države i koja bi trebala da osigura političku stabilnost, i ambijent u kojem će BiH biti komotna za sve, ambijent u kojem će svaki građanin imati osjećaj sigurnosti življenja, osjećaj slobode u punom kapacitetu, osjećaj pravednog društva, sa izraženom socijalnom pravdom prvenstveno, osjećaj da svaki pojedinac ima svoju ulogu i mjesto u BH društvu… Da li je to tako? Nije! 

Zbog unutarnjih i vanjskih razloga. Nije se SDA transformirala u dobro organiziranu političku organizaciju, nije iskoristila simbolički kapital koji je imala na raspolaganju ‘96. Nije ga čak ni sačuvala. Pustila je da se u strukturama domognu pozicija oni koji nisu u SDA zbog ideje, već zbog ličnog interesa. Spoljašnji faktori su je konstantno nastojali destabilizirati raznim metodama, do te mjere da SDA prikažu, pogotovo mladim ljudima, da je to retrogradno, da nije “cool”, kazao je Mehmedović.

– Ako se tome dodaju razne hipoteke koje su ostavili razni mešetari i formirali sebi druge stranke, a sve ostavili SDA, i pojavljuju se kao alternativa, neki i danas kompromitiraju SDA, i u takvim okolnostima SDA opstaje do sada kao ključni politički probosanski faktor – dodaje Mehemdović.

– Da li će tako i ostati ovisi od kormilara koji treba da ima viziju i da zna cilj kojem ide. Nije dovoljno da on zna cilj, već da svi mi prepoznamo efekte realizacije zacrtanih ciljeva. Sada, kako stvari stoje, mnogo je nejasnoća, i maglovita je politička zbilja, pogotovo oko načina i vizije vođenja SDA u budućnosti – dodao je Mehmedović.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku