hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Mehmedović: Pozivam Izetbegovića da u ime šehida i logoraša poduzme sve potrebne mjere i radnje da se podnese žalba na Tužbu BiH protiv Srbije!

Šemsudin Mehmedović: Pozivam Izetbegovića da u ime šehida i logoraša poduzme sve potrebne mjere i radnje da se podnese žalba na Tužbu BiH protiv Srbije!

22 Decembra
16:27 2016

„Opterećeni sa bezbroj briga kako egzistencijalne tako i političke naravi, građanima BiH, posebno Bošnajcima, promiču veoma bitne i važne stvari za njih same i za njihovu domovinu. Jedna od takvih veoma bitnih i važnih stvari je pitanje žalbe na presudu Međunarodnog suda pravde po Tužbi BiH protiv Srbije“, napisao je na svojoj Facebook stranici Šemsudin Mehmedović, jedan od vodećih ljudi u SDA-u.

„Presuda po Tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesena je 26. februara 2007. godine. Rok za žalbu povodom revizije presude ističe istekom ostavljenog 10-godišnjeg roka – 26. februara 2017. godine. Međunarodni sud pravde, najviši pravosudni organ UN-a, presudio je da je Srbija odgovorna za kršenje Konvencije o genocidu jer nije učinila sve što je bilo u njenoj moći za sprječavanje genocida, te za ne kažnjavanje i predavanje Haškom tribunala individualnih počinitelja. Međutim Srbija nije proglašena odgovornom za genocid ili saučesništvo u istom, čak ni za genocid u Srebrenici koji je stavljen na teret isključivo organima Republike Srpske.

BiH kao tužiteljska strana uspjela je dokazati djela u osnovi genocida (počinjenje niza ratnih zločina), međutim ne i genocidnu namjeru (genocidna namjera dokazana je samo u slučaju Srebrenice i to povodom RS) – da su ta djela počinjena sa ciljem istrebljenja bošnjačkog stanovništva.

BiH može podnijeti žalbu na presudu u slučaju pronalaska novih dokaza – dokaza koji joj u vrijeme donošenja presude nisu bili poznati ili nisu bili dostupni.

Na kojoj političkoj instanci je da se stara i brine o ovom nacionalnom pitanju od primarne važnosti i  vitalnog značaja za sve građane BiH, a posebno Bošnjake? Na svima koji štite interes BiH, a najviše naravno, na SDA-u! Još konkretnije na predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, kao bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, u čijoj su nadležnosti pitanja od općeg društvenog i nacionalnog značaja.

Pošto smo veoma blizu isteka roka za podnošenje žalbe, a za proteklih 1o godina, koliko već traje rok nisam čuo ni ozbiljnu izjavu a kamo li raspravu na ovu temu, bojim se da odgovorni svjesno iz samo njima poznatih razloga ovu obavezu zanemaruju i eskiviraju.

Bilo je nekoliko kritičkih i upozoravajućih novinarskih tekstova koji bacaju sumnju da bi neko u ime BiH  bio voljan napraviti nagodbu sa Aleksandrom Vučićem u kojoj bi na jednom tasu bilo odricanje od prava na žalbu na Tužbu za agresiju Srbije na BiH, a na drugom žrtvovanje Milorada Dodika, odnosno osuda njegove separatističke politike.

Zbog odsustva političkog interesa SDA i drugih, da se više i ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem, ovakve sumnje djeluje uvjerljivo.

Stoga pozivam Bakira Izetbegovića, da u ime svih šehida, njihovih familija, kao i logoraša i njihovih familija, pored toga što su bili Bošnjaci ubijani jer su bili članovi ili funkcioneri SDA, iskoristi ovo kratko vrijeme i da poduzme sve potrebne mjere i radnje da se podnese žalba na Tužbu BiH protiv Srbije….inače će biti kasno!

Ovom prilikom bih poručio liderima stranaka tzv. građanske opcije da svojim indolentnim odnosom prema ovakvim pitanjima znaju da će se i njihova šutnja na izborima čitati kao znak kukavičluka i nedostatak patriotizma i sućuti za sve žrtve agresije Srbije na BiH“, poručio je Mehmedović.

(Kliker.info-TBT)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku