hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Mehmedović: Najviše rješenja o državljanstvu potpisao je Sredoje Nović

Šemsudin Mehmedović: Najviše rješenja o državljanstvu potpisao je Sredoje Nović

18 Avgusta
07:59 2014

semsom2 Tokom rata su u našu zemlju dolazile stotine mudžahedina – islamskih ratnika s Bliskog istoka. Danas deseci odlaze iz BiH i bore se na Bliskom istoku, u Siriji, Iraku. Je li bilo pametno dopuštati stranim islamskim borcima dolazak u BiH tokom rata i davati im državljanstvo?

– Često čujem ovakva politički usmjerena pitanja. Treba o ovome pitati one koji su im omogućili da, i pored svih mogućih blokada, ipak dođu ovdje, potpuno neometani. Zašto ovo ovako postavljam? Naime, kada je npr. Fadil Jahić Španac otišao da se bori protiv Frankovog fašizma u Španiju – u školi su nas zadnjih 70 godina učili da je to bilo veoma pozitivno, po njemu su ulice dobivale imena. Zašto? Jer se Fadil identificirao sa istinom, sa borbom protiv nepravde i zla toga vremena, i to mu generacije koje su došle poslije njega nisu zaboravile. Mi živimo u svome vremenu i za njega smo odgovorni. Dok smo branili BiH od agresije sa istoka, a poslije i sa zapada, neki su se identificirali sa opravdanom odbranom od agresije i fašizma našega vremena, ma šta ko mislio o onima koji su se identificirali sa nama. Isto vrijedi i za tzv. dobrovoljce – plaćenike iz Srbije, Rusije, Grčke, Rumunije, Ukrajine, Moldavije. Oni su se identificirali sa fašizmom SANU, Miloševića i Karadžića, sa onima koji su počinili genocid u BiH. Koji je put ispravan – procijenite sami i, u skladu sa vašim opredjeljenjem, možete imati percepciju o tim ljudima i postavljati pitanja kako god želite, jer smo se mi, sa kojima su se identificirali svi istinoljubivi ljudi svijeta, izborili za slobodu u kojoj možete misliti slobodno, možete pitati šta želite i možete uživati u blagodatima slobode, bez posljedica bilo koje vrste.

• Ovih dana u Iraku se Emrah Fojnica, oslobođen optužbi za terorizam u BiH, opasao eksplozivom i raznio. Trebamo li strahovati od toga da se neki radikal raznese u BiH, u nekoj zgradi institucija, na koncertu, predizbornom skupu? Ko to treba i može li se to spriječiti i kako?

– BiH, nažalost, ima dezintegrisan i zaostao sigurnosni sistem, koji je, po nekima, reformisan zadnjom “reformom” – ako se uopće može tako nazvati ono što je usvojeno u PSBiH 2007. kada je SDA bila protiv takvih formalnih rješenja, jer ona, u suštini, ne znače ništa. Borba protiv terorizma, kao nemile i teške pojave savremenog društva, zapravo je bavljenje posljedicama.b (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku