hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Mehmedović: Hitno ispitati navode o nestanku snajpera i municije iz Granične policije

Šemsudin Mehmedović: Hitno ispitati navode o nestanku snajpera i municije iz Granične policije

20 Aprila
07:00 2018

Zastupnik u Državnom parlamentu Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Šemsudin Mehmedović rekao je za novinsku agenciju Patria da je od predsjedavajućeg Komisije Sifeta Podžića insistirao da hitno zatraži informaciju u vezi navoda da su iz Granične policije BiH nestali snajperi, kao i veća količina municije. Mehmedović je rekao da će tražiti i sjednicu Komisije za odbranu i sigurnost, na kojoj će se razmatrati ovo pitanje.

„Kada dobijemo informacije, moći ćemo sagledati probleme koji su nastali i donijeti odgovarajuće zaključke“, rekao je Mehmedović.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) u Parlamentu BiH Hanka Vajzović ranije je zatražila izjašnjenje od državnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o tome da li su tačne informacije da su iz skladišta GP BiH nestali snajperi, kao i više hiljada komada municije, te zašto tako ozbiljno kriminalno djelo istražuje „interna komisija“ GP-a, a ne SIPA i Tužilaštvo BiH.

Ministar Mektić se još uvijek nije oglasio po ovom pitanju.

Grupa graničnih policajaca zatražila je od Mektića da od Tužilaštva BiH traži pokretanje hitne istrage u Graničnoj policiji BiH, zbog, kako su naveli, umiješanosti čelnih ljudi te agencije u više krivičnih djela.

U pismu koje je upućeno Mektiću grupa uposlenika ove državne policijske agencije optužuju direktora Granične policije Zorana Galića i službenika Vladimira Popovića, kao i neke ranije njihove saradnike, za nestanak optičkih nišana /snajperi/ ali i više hiljada komada municije iz skladišta GP.

„Ova pojava može imati dalekosežne posljedice jer je u pitanju oružje i specijalna oprema koja u rukama neovlaštenih osoba je opasnost po građane BiH“, rekao je Mehmedović. Podsjetio je da je sličan slučaj ranije zabilježen i u Oružanim snagama BiH.

Nezavisni odbor Parlamenta BiH predložio je Zorana Galića za novi četverogodišnji mandat na čelu Granične policije BiH. Vijeće ministara BiH to imenovanja još uvije nije potvrdilo. Grupa službenika Granične policije od ministra Mektića traži da to imenovanje zaustavi, s obzirom, kako navode, na sumnju u Galićevu umiješanost u ozbiljna krivična djela.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku