hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Gegić : :MUŠKE LJUBAVI

Šemsudin Gegić : :MUŠKE LJUBAVI

22 Februara
03:09 2018

Nas dva, oba muškog roda, zaljubili smo se na prvi pogled tačno prije pet decenija. Bio sam punoljetan sa odsluženim osamnaestomjesečnim vojnim rokom nakon kojeg sam pustio svoju smeđu valovitu kosu da mi izraste do ramena.

Piše : Šemsudin Gegić 

On je bio znatno stariji od mene, sa ponekim ratom u svom životu. Bio je lijep, bogat i na zavidnom položaju, a ja sam se zaljubio u njegovu dušu.
On se vezao za mene zbog mog poštenja i umjetničkog talenta u čiji je razvoj kasnije ulagao znatna materijalna i finansijska sredstva koja je stekao nasljedstvom i, naravno, svojim radom i djelovanjem.
Vjerovao sam mu. Vikendi su bili naši mjeseci i godine, naša Larina pjesma.

Kakva je to bila strasna ljubav može se pročitati u spomenaru kojeg smo zajedno pisali: Šetali smo zagrljeni ulicama koje nose imena pjesnika, noći provodili u hotelima cvjetnih imena tipa jasmin, ruža, ljubičica, opijali se u napuštenim vodenicama, za našu ljubav se krišom molili kleknuvši ispred turbeta, križa ili crvene petokrake ucrtane u partizanski obelisk, ljubili se kako bi vidjeli svoj odraz što leluja na valovima naše rijeke koja nam mazi koljena, tokom izvođenja repriznih predstava stiskali se na jednom sjedalu u pozorišnoj sali gradskog pozorišta, čitali i smijali se uvredljivim grafitima koje su ljubomorni na našu ljubav ispisivali po gradskim fasadama, pušili jednu cigaretu i zaobilazili društvo koje ne gazi već puši travu, zajedno se odazivali policiji i finasijskim kontrolama nako što bi oni zaprimili anonimne prijave na nas dvojicu, javno se u medijima deklarirali kao ljubavnici, postili u vrijeme koje propisuju sve nama dostupne religije, lebdjeli…

Onda, onda sam progutao mamac i ne znajući da mi ga je moj dragi postavio. Zaljubio sam se u jedan njegov ženski rod. I ona je bila znatno starija od mene. I sad je. Zavolio sam je kao da nikada i nikog nisam prije volio. Možda, pomalo, i u inat njemu-mojoj muškoj ljubavi koji je zadržao patronat nad mojom novom ljubavi.
Kada sam to shvatio, odlučio sam da mu se osvetim za prekid naše ljubavne veze i način na koji me se bukvalno kotarisao. Da mu zdrmam ljubomoru, rekoh sebi, kao što smo nas dva radili onoj trešnji koja nas je hladom štitila a plodom svojim sladila. Svakog vikenda ranog i zrelog trešnjevog cvata.

Doselio sam se svojoj novoj ljubavi ženskog roda i svakodnevno smo radili sve ono što nisam s mojom velikom muškom ljubavi:zajedno hranili ptice, pili jutarnju kafu, gledali tv-serije, sijelili sa komšijama kod kojih smo držali rezervne ključeve od svih vrata, obrezivali lozu i dva puta dnevno zaljevali nar u čijem bi hladu za vrijeme ljetnog kijameta čitali romane Khaleda Hosseinia, ponekad bi se i preporekli, skakali iz sna, telefonirali, odgonetali na kojoj je udaljenosti od nas epicentar zemljotresa, plaćali račune za struju, vodu, kablovsku tv, bar jednom mjesečno bi se ponovili nekom sitnicom, fotografisali se, prali prozore i nakon vjetrova čistili kišne oluke, živjeli…

Prolazile su godine, a tek sam nedavno shvatio da ja, ustvari, nju volim kroz njega. I on mene, znam. Kako? Tako što je iz ljubomore sve one koji su nekada bili protiv naše ljubavi okrenuo protiv mene i nje-njegovog ženskog roda. Dok nas nije razdvojio. Koliko mi je bilo krivo zbog tog njegovog liskaluka, toliko sam bio sretan što sam se uvjerio da se nas dva još uvijek volimo. Kao ono nekad, vikendom.

Ona i ja smo se dogovorili da javno objavimo naš raskid. Nekom desert, nekom, opet, ko nas je dobro poznavao, knedla u grlu.

Posljednji naš razgovor vodili smo u avliji ispod loze kada smo, eto, da bi možda promijenili zajedničku odluku o raskidu, u priču uveli autoput koji će ubrzo proći pored našeg sokaka i povezati nas s morem, što će i nas dvoje još više uvezati.

Nasmijali smo se na tu priču, gorko sa grčem na usnama jer smo sporazumno prodali našu ljubav.

Onda je ona je rekla da ostaje tu gdje jeste, a ja sam spakovao svoj kofer i vratio se u Sarajevo.

Čujem da su, uprkos srodstvu, on muškog roda Mostar i ona ženskog roda-Kuća u njegovoj Luci, obnovili svoju ljubav. Bez mene Šemsa muškog roda i moje stvarne ljubavi ženskog roda.
Za tuce godina…

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku