hamburger-icon

Kliker.info

Semir Osmanagić: Da imamo pravu promociju, Visoko bi godišnje posjećivalo pola miliona ljudi!

Semir Osmanagić: Da imamo pravu promociju, Visoko bi godišnje posjećivalo pola miliona ljudi!

15 Aprila
08:28 2017

Semir Osmanagić punih 11 godina izaziva ogromnu pažnju svjetskih medija. Da, dobro ste pročitali. Iako se čini da je sve skoro počelo, iskopavanja u Visokom traju više od jednog desetljeća. Najpoznatiji bh. istraživač tvrdi da je ovo samo početak…

Javnost u BiH je podijeljena, skeptična, ali većina se slaže u jednom – u Visokom je pronađeno nešto neobično. Svjetski mediji godinama pišu o fenomenu, a Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”, spominje alternativnu historiju. Govori da će se stoljećima stare knjige morati mijenjati, neki mu vjeruju, a neki ne. Ipak, svi su zaintrigirani kao što je bio slučaj i sa Međugorjem.

Kontaktirali smo dr. Osmanagića. Podsjetili smo ga da je prošlo čak 11 godina od početka istraživanja što nam je on nakon kratkog razmišljanja, sa zadovoljstvom potvrdio.

– Da, sredinom aprila 2006. godine sve je krenulo. Istina, ja sam još 2005., kao fizičko lice, vršio preliminarna istraživanja, ali sve je službeno počelo godinu dana kasnije – započeo je Osmanagić.

Na početku su imali veliku podršku javnosti. Ipak, vremenom se skepticizam u BiH počeo širiti, odrazio se na kulturu i politiku, tako da su i investicije izostale. Već 2008. godine zabilježen je osjetan pad posjeta, ali pioniri arheologije i geologije u BiH nisu željeli odustati.

– Brojni problemi nas nisu demotivirali. Nastavili smo još jače raditi tako da smo uspjeli napraviti ogromne pomake od te 2008. godine. Tada je park posjetilo cca. 10.000 turista, a 2016. godine stiglo ih je čak 50.000. Ti podaci dovoljno govore – priča nam Osmanagić.

Osmanagić naglašava da od 2010. godine nisu dobili nikavu pomoć od države tako da su primorani na samofinansiranje.

– Visoko cvjeta zbog piramida. Sada National Geographic i Discovery ne snimaju emisije isključivo o piramidama u Egiptu, nego i o onim u BiH i to je zaista veliko. Politika i kultura nas ignoriraju, ali turisti stalno pristižu. Nastavit ćemo rasti bez obzira na sve – uvjeren je Osmanagić.

Cijela dolina Arheološkog parka “Bosanska piramida Sunca” ima površinu od nekoliko desetina kvadratnih kilometara. Neograničen potencijal skoro nikako nije iskorišten, a Osmanagić napominje da svjetski eksperti za energetske fenomene sve češće dolaze u BiH.

– Mnogi nisu svjesni kakav potencijal imamo. Na Stonehenge recimo, zbog nedostatka prostora, ulaze grupe od nekoliko desetaka turista. Mi imamo kapacitete da u parku u svakom trenutku boravi više stotina turista – pojasnio je Osmanagić.

Pored svega toga, bh. piramide su postale tema o kojoj se raspravalja na poznatim svjetskim univerzitetima.

– Stalno smo u kontaktu s kolegama u svijetu. Konstantno dobijamo informacije da studenti u Evropi, ali i širom svijeta prave magistarske i doktorske radove upravo o bosanskim piramidama. Zbog toga smo ponosni  – istakao je Osmanagić.

Osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” je uvjeren da bi malo bolji tretman od strane države mnogo donio bh. turizmu.

– Da imamo pravu promociju, piramide bi godišnje posjećivalo pola miliona ljudi! Ne zaboravimo da BiH ima i Međugorje. Jednostavno, nema se sluha za takve stvari. Za 20, 30 godina svi će pratiti naše korake – zaključio je Osmanagić u razgovoru za Avaz.ba.

Ogroman skepticizam u BiH postoji, ali kako kažu u narodu, gdje ima dima ima vatre. Ko ne riskira, taj ni ne profitira – još jedna od formulacija koja se u bh. svakodnevnici stalno koristi. Možda bi se i u politici trebali češće voditi narodnim izrekama.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku