hamburger-icon

Kliker.info

Semir Halilović: I MUP RS znao je za “Ševe” još 1993.godine

Semir Halilović: I MUP RS znao je za “Ševe” još 1993.godine

05 Maja
05:22 2013

Semir Halilović, sin generala Armije RBiH Sefera Halilovića, tvrdi da Munir Alibabić i Enver Mujezinović govore neistine o tome da ne znaju za „Ševe" i teške zločine. Halilović nam je dostavio i dokument koji otkriva da je Služba nacionalne bezbjednosti (SNB) MUP-a Republike Srpske još 1993. godine znala za postojanje terorističke jedinice „Ševe", koja se tereti za brojne zločine i političke likvidacije.Ova teroristička jedinica godinama se dovodi i u vezu sa aktuelnim članom Predsjedništva BiH i zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem i njemu bliskim kadrovima, sa kojima i danas usko sarađuje.

Prljavi poslovi

Pripadnike ove jedinice, koja je, kako je već dokumentirano, bila pod kontrolom tadašnjeg državnog vrha, Semir Halilović optužuje da su, između ostalog, izvršili pokušaj atentata na njegovog oca, generala Sefera Halilovića, prilikom kojeg su poginuli Semirova majka i daidža. U dokumentu koji je potpisao Srđan Šehovac, načelnik Odjela SNB-a Ilidža, od 18. novembra 1993. godine obavještava se MUP RS da su u razgovoru s izvjesnim S. V. došli do saznanja i podataka o tome da u MUP-u RBiH djeluje posebno organizirana jedinica koja radi u strogoj ilegali, koju je osnovao Asim Dautbašić, a koju vodi Nedžad Ugljen. – Dokument srpske službe bezbjednosti nije jedini dokument koji svjedoči kako su neprijateljske službe znale za postojanje jedinice za likvidacije, za koju smo saznali kasnije da se zove „Ševe" i da djeluje u sklopu MUP-a RBiH, sektor SDB – kaže Halilović.

On podsjeća da je u svojoj izjavi Jozo Anđić, zamjenik komandanta jedinice „Laste", koju je dao nakon što se vratio iz četničkog zarobljeništva, rekao da su mu prilikom isljeđivanja koje su vršili Dragan Kijac, Slobodan Škipina i Tomo Puhalac kazali da znaju da u MUP-u RBiH djeluje jedinica koja se bavi prljavim poslovima. – Dakle, naša Služba državne bezbjednosti, koju personificiraju Enver Mujezinović i Munir Alibabić, apsolutno laže kada govori da nisu znali da su „Ševe" postojale i da su se bavili teškim zločinima, od kojih je najgnusniji atentat na generala Sefera Halilovića i njegovu porodicu. Kako je moguće da četnička tajna služba zna da u opkoljenom Sarajevu postoji jedinica za likvidacije „Ševe", a da to, k'o fol, nisu znali Alibabić i Mujezinović, s kojima su „Ševe" bile u istoj zgradi – kaže Halilović.

Dovesti do kraja

On poručuje da se slučaj „Ševe" mora dovesti do kraja. – Moraju u tužilačke prostorije ući i Alibabić i Mujezinović, ali i Bakir Sadović, Mira Poštić, Dragan Šošić i Nedžad Herenda. Svi imaju prste u atentatu na generala Halilovića i prikrivanju dokumenata – tvrdi Halilović. On upozorava da Alibabić i Mujezinović dezavuiraju javnost već dvije decenije o djelovanju „Ševa", o čemu svjedoče dokumenti kojima će se baviti tužilaštvo.

Tužilaštvo zatražilo snimak TV iskaza Alibabića i Halilovića

Tužilaštvo BiH, kako „Avaz" nezvanično saznaje, zatražilo je od FTV-a snimak emisije u kojoj su Sefer Halilović i Munir Alibabić govorili o djelovanju i zločinima koje je počinila teroristička jedinica „Ševe". Oni su tada, podsjećamo, iznijeli šokantne detalje o ovoj jedinici, za čije je postojanje, kako su kazali, znao i tadašnji državni vrh. (Kliker.info-Avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku