hamburger-icon

Kliker.info

Selvedin efendija Beganović : “Ono što radi i propovijeda Bosnić je otimanje islama”

Selvedin efendija Beganović : “Ono što radi i propovijeda Bosnić je otimanje islama”

23 Aprila
04:05 2015

Bosnic2Selvedin efendija Beganović, imam iz Velike Kladuše, optužio je tokom svjedočenja na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću, samoproglašenom vođi vehabijske zajednice u BiH, da mladiće iz BiH šalje u smrt na strana ratišta.

“Ono što radi i propovijeda Bosnić je otimanje islama. On to čini pozivanjem mladića da idu u džihad. On poziva u rat, u šehidsku smrt. Ne možemo slati našu djecu u smrt kad su rat vidjeli samo u igricama. Islam je ‘otet’, ti ljudi su islam vezali za terorizam, a to je religija ljubavi i mira”, rekao je imam Beganović na suđenju Bosniću, koji je optužen za javno vrbovanje državljana BiH za terorističke aktivnosti.

Dodao je da je gledao hutbe Bilala Bosnića putem YouTube kanala, te da je velika razlika između tih hutbi i onih koje drže imami koji imaju dozvolu Islamske zajednice BiH, a koju, prema njegovim riječima, Bosnić nema.

Govoreći o hutbama koje je držao Bosnić, rekao je da ih posjećuju dvije skupine ljudi.

“U prvu spadaju neobrazovani i siromašni, a u drugu oni koji se ‘kriju iza brada’ da bi se bavili kriminalom”, rekao je imam Beganović.

Također, dodao je da su starije osobe komunikativne, ali da mlađi, do 30 godina, ne priznaju ljude koji nisu potpuno identični njima, koji ne prakticiraju religiju na način na koji oni to rade.

“Takvi meni, kao predstavniku jednog pravca vjerovanja, prijete da će me zaklati”, kazao je Beganović te podsjetio na nekoliko napada koji su izvršeni na njega.

Na upit optuženog da li smatra da je on organizator tih napada, Beganović je kazao da pretpostavlja, i da su se dešavali dan uoči ročišta ili na taj dan ili kada je bio četiri dana na slobodi.

Rekao je da mu prijete osobe koje su bile kod njega na džuma-namazu i da mu je to “otvorilo oči”.

Na upite tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare i odbrane, advokata Adila Loze, odgovarao je i Birnas Šabić iz Zenice, brat Muaza Šabića, koji je poginuo na sirijskom ratištu.

On je kazao da su stavovi njegovog brata bili radikalni, ali da nije sumnjao da bi mogao otići u Siriju. Kada je u pitanju povezanost s optuženim, kazao je da mu je govorio o poznanstvu s jednim čovjekom koji ima četiri žene, te da je to primjer vjernika. Šabić pretpostavlja da se radi o Bosniću.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. aprila.

Tužilaštvo BiH je zatražilo novo produženje pritvora za Bosnića na šta se odbrana oštro usprotivila tvrdeći da se ovim cijeli proces odugovlači.

Bosnićev advokat Adil Lozo rekao je da Tužilaštvo BiH nema nijedan dokaz da je Bosnić vođa grupe koja šalje državljane BiH na ratišta u Siriju.

“Tužilaštvo BiH novim produženjem pritvora kupuje vrijeme i odugovlači cijeli proces. Beganović je seoski imam koji ne poznaje problematiku o kojoj se govorilo i raspravljalo na suđenju”, rekao je Lozo.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku