hamburger-icon

Kliker.info

Sejfudin Tokić pušten na slobodu : Uvijek ću isticati zastavu BiH s ljiljanima!

Sejfudin Tokić pušten na slobodu : Uvijek ću isticati zastavu BiH s ljiljanima!

22 Maja
22:30 2015

tokichaps1Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić odukom Okružnog tužilaštva Banja Luka pušten je da se brani sa slobode. Na slobodu je pušten i Adnan Bajrić, koji je danas u momentu hapšenja bio s Tokićem u Banjoj Luci. Glasnogovornica Okružnog tužilaštva Banja Luka Maja Đaković- Vidović potvrdila je Feni da je tom tužilaštvu iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka danas dostavljen izvještaj protiv Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Tokić i Bajrić su nakon obavljene kriminalističke obrade sprovedeni u Okružno tužilaštvo radi ispitivanja.
-Nakon ispitivanja osumnjičenih od postupajućeg tužioca, a s obzirom da nisu ispunjeni zakonski razlozi za stavljanje prijedloga za određivanje pritvora, oni su pušteni i u nastavku krivičnog postupka branit će se sa slobode – kazala je Maja Đaković-Vidović.
Tokić je danas u Banjoj Luci uhapšen, a dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka je naložio da se on i Adnan Bajrić, koji je bio s njim ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Nakon puštanja na slobodu Sejfudin Tokić  je izjavio za “Dnevni avaz” da je višesatno isljeđivanje rađeno po nalogu i političkoj volji predsjednika RS Milorada Dodika.

– Pritvor nije predložen, a da li će biti podignuta jedna takva optužnica, ne znam. Priželjkujem jedno takvo suđenje i imam namjeru uputiti protivtužbu, jer ovo je naručeno hapšenje. Milorad Dodik je naručio moje hapšenje putem MUP-a i bilo bi mi zadovoljstvo učestvovati u jednom takvom procesu. Već sam angažovao advokata i bilo bi mi zadovoljstvo dokazati da se u RS uveliko kroz MUP, gdje radi nekoliko stotina policajaca koji su učestvovali u etničkom čišćenju, silovanjima, akcijama u kojima je počinjen genocid i tako dalje, kroz tolerisanje i veličanje četničke ideologije, pojavljuje svojevrsni neonacizam – kazao je Tokić.

Na pitanje je li zadovoljan isljeđivanjem istražnih organa, kazao je da nekima jeste, a nekima nije.

– Bilo je onih koji su zakrvavljenih očiju, očito učesnici tih genocidnih radnji, iskazivali silu govoreći: “Pustite da ja sam s njim popričam i tako dalje”. Mislim da je vrijeme da se medijima kaže da ljiljani ne predstavljaju nikakav islamski radikalni element. Zastava države BiH nije nikakav ratni simbol. U to vrijeme nije postojala nikakva RS. BiH je tada primljena u UN kao Rebuplika, sa Ustavom bez entiteta. RS se u ustavnom sistemu BiH pojavljuje 21. novembra 1995. godine prilikom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Tokić.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da nije imao nikakvu namjeru da bilo koga provocira, niti potrebu za bilo kakvom političkom rehabilitacijom.

– Ovo je pokušaj edukacije onima koji kao papagaji ponavljaju da je RS nastala 9. januara 1992. godine. Tada je nastala četnička genocidna tvorevina Radovana Karadžića. A RS je kao entitet nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Pariškim sporazumom. Banja Luka je moj grad. Ako nekome četnička zastava ne smeta, onda sram treba da ga bude da mu smeta zastava sa ljiljanima kao vjekovnim simbolom BiH. Ja ću uvijek isticati zastavu države BiH – kazao je Tokić, pitajući koji je on to zakon prekršio po kojem je zabranjeno istaknuti zastavu s ljiljanima i u kojem je službenom glasniku to objavljeno.

 

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku