hamburger-icon

Kliker.info

Sefer odgovara Alispahiću : Nelegalno ste prisluškivali i mene i kompletno Predsjedništvo RBiH

Sefer odgovara Alispahiću : Nelegalno ste prisluškivali i mene i kompletno Predsjedništvo RBiH

19 Maja
06:12 2011

 Reagirajući na navode iz svjedočenja bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH Bakira Alispahića na Sudu BiH, prema kojem je protiv njega bila napisana krivična prijava, ali je Predsjedništvo BiH iz svojih razloga navodno nije htjelo procesuirati, prvi komandant i načelnik Glavnog štaba Armije RBiH, penzionisani general Sefer Halilović kazao je za "Dnevni avaz" da bivši čelnik policije "tradicionalno laže".

Naša služba

On Alispahića, bivšeg načelnika Centra službi bezbjednosti Sarajevo i poratnog šefa AID-a, drži odgovornim za nelegalno prisluškivanje vrha države! Pita ko je naredio da se prisluškuje predsjednik Predsjedništva BiH rahmetli Alija Izetbegović, ako je upravo Izetbegović Alispahiću naredio da prisluškuje njega (Halilovića)?Isto tako, u najmanju ruku je, nastavlja Halilović, degutantno pozivati se na usmena naređenja onih koji odavno nisu među živima i koji ne mogu ni potvrditi ni demantirati ono što im se stavlja u usta. – Ovdje nije problem samo prisluškivanje Sefera Halilovića. Bilo je žalosno, i danas je žalosno, čitati transkripte prisluškivanih razgovora predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića koje je tokom agresije na RBiH snimala "njegova" služba! Ko vam je dao odobrenje da prisluškujete člana Predsjedništva RBiH Mirka Pejanovića pod kodnim imenom "Šekspir"!? Od koga ste dobili odobrenje da prisluškujete telefone i specijal člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića!? Odakle prisluškivani razgovori Jerka Doke, Ive Komšića, Jusufa Pušine i mnogih drugih, ako je SDB RBiH bio "naša" služba – ističe Halilović, konstatirajući da bi Alispahić kao "doktor sigurnosti" trebao znati i da se krivične prijave ne podnose Predsjedništvu nego nadležnom tužilaštvu.Postavlja se, kaže Halilović, vrlo legitimno pitanje za koga je radio SDB RBiH i za koga i danas rade njegovi bivši rukovodioci koji, kao i za vrijeme agresije na BiH, rade na unutarbošnjačkom sukobu, na fabriciranju laži i stvaranju netrpeljivosti među ljudima!?

Prema njemu, priča o nesporazumima između njega i rahmetli predsjednika Izetbegovića, kojih je bilo na političkom planu, "fabrikovana je i dovedena do odvratno neistinih razmjera upravo iz SDB-a RBiH od prvog dana agresije na RBiH"! – Zašto je SDB-u RBiH bilo važnije da posvađa Izetbegovića i mene nego da posvađa Karadžića i Mladića? Neka se svako zamisli i promisli ko je za koga ovdje radio i zašto – navodi Halilović. Penzionisani general uvjerava da Alispahić laže i kada govori o Zulfikaru Ališpagi. Podsjetimo, Alispahić je pred Sudom BiH rekao da Ališpago nije imao sukobe s vlastima te da nije smatrao da je Zuka izvan sistema. – U rješenju koje je ministar Alispahić potpisao 10. juna 1993. godine o uvođenju operativno-tehničkih mjera "Agava" i "Zolja", unutar dosjea "Skup" pravljenog s ciljem moje kompromitacije, piše da je razlog zašto se formira taj dosje, između ostalog i to što sam u kontaktu s kriminalcima tipa Zulfikara Ališpage. Inače, Alispahićevo rješenje je pravljeno 1994. godine, za šta postoje neoborivi dokazi, odnosno retroaktivno. Dakle, nelegalno su prisluškivali – upozorava Halilović. Isto tako, Halilović tvrdi da je kao načelnik Glavnog štaba ARBiH kontaktirao s komandirima i komandantima širom BiH, a jedan od njih bio je i Ališpago. Za njega je Ališpago bio komandant kao i svi drugi i "ispravan sve do momenta dok se ne dokaže drugačije".

Političko pitanje       – A to dokazivanje nije bio moj, već posao spomenutih bezbjednosnih službi. Onih službi kojima su radnici iz struktura SDB-a RBiH odlazili na četničku stranu, pa čak i u SDB Srbije, i odavali podatke o prisluškivanjima vrha RBiH. To su vaši ljudi! Dok ste vi slušali šta smo razgovarali Izetbegović, Ganić i ja, vaša je služba radila za četnike – poručio je Halilović Alispahiću.Halilović postavlja još jedno pitanje – zašto Alispahić danas brani Ališpagu tvrdeći da "nije bio izvan sistema", kada je to stvar koju Sud tek treba dokazati. To se kosi i s rješenjem koje je potpisao 1993. godine. – Zašto se Alispahić uopšte pojavljuje kao svjedok Tužilaštva u predmetu "Trusina", kada je za Trusinu, prema vlastitom priznanju, čuo tek poslije rata? Političko pitanje u BiH jeste i institucionalno pokušavanje izjednačavanja krivice kršenjem osnovnih postulata pravde. To se u Hagu preko suđenja meni, Deliću i Hadžihasanoviću već jednom pokušalo – odlučan je Halilović.

Šta je govorio Izetbegović        Mjesec nakon famozne akcije "Trebević" iz oktobra 1993. godine, podsjeća Halilović, kada su ga "naši vajni vojni i državni bezbjednjaci" uhapsili i saslušavali, 26. novembra 1993., održana je redovna, 229. sjednica Predsjedništva RBiH. Jedan od članova Predsjedništva upitao je šta su rezultati te akcije i kakav je Halilovićev status. Rahmetli Izetbegović tada je odgovorio: – Ovdje, što se tiče Sefera, imali smo od svih tih stvari koje se njemu spočitavaju, bio je saslušavan, pa ovo je pravna država, ustanovili smo da nema nikakvih krivičnih (djela – S. H.) ili da ima krivičnih djela, pokrenuo bi se postupak protiv njega i gotovo. On jeste obavio jedan telefonski razgovor sa Ćelom, ali nisu relevantni dokazi kada je riječ o sudu, jasna je stvar, ali i taj razgovor je bio dosta neodređen… Drugih stvari nije ustanovljeno, što se tiče njega, a sa druge strane, on jeste zaslužan u jednoj nemaloj mjeri za organizaciju Armije. Ja sam sada išao po Bosni i našao sam da je to jedna prava vojska, u čemu su i njegove organizacione zasluge…"

Nisu mi mogli oprostiti stvaranje Armije RBiH    – Zašto bi neko, dakle ja, šest mjeseci prije rata rizikujući vlastiti život, sigurnost sebe i svoje porodice, radio na pripremama otpora tada četvrte po snazi vojne sile u Evropi, odnosno JNA, a onda kada sam se našao na poziciji komandanta iste vojske, postao "unutrašnji neprijatelj". To "unutrašnji neprijatelj" je oznaka 02 koja postoji na svim transkriptima mojih, nelegalno, tajno slušanih razgovora. I baš zato što nisu uspjeli znati, saznati i uraditi ništa s obzirom na strašnu agresiju koja nas je zadesila i u odnosu na naše stvarne neprijatelje, policijsko-bezbjednosni karijeristi mislili su da će, ako među svojim narodom izmišljaju, "otkrivaju" i stvaraju neprijatelje, uspjeti sakriti koliko su šuplji. Ili mi možda ni tada ni danas nisu mogli oprostiti stvaranje Armije RBiH!? – naglasio je  Halilović. F. Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku