hamburger-icon

Kliker.info

Šef američke vojske u Zagrebu : ‘Odluče li Rusi krenuti prema Jadranu, moramo biti spremni’

Šef američke vojske u Zagrebu : ‘Odluče li Rusi krenuti prema Jadranu, moramo biti spremni’

22 Septembra
23:45 2014

Zagreb, 22.09.2014 - Martin Dempsey, general vojske Sjedinjenih americkih drzavaNačelnik Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a general Martin E. Dempsey, koji je došao u posjet Hrvatskoj, dao je ekskluzivni intervju za Jutarnji list od utorka. Autor strategije borbe protiv radikalnih islamista progovorio je o širenju opasnog ISIS-a, ali i o geopolitičkim previranjima na istoku Europe.Uredniku vanjske politike Jutarnjeg Željku Trkanjcu otkrio je da je s kolegama iz Hrvatske radio na strategiji protiv džihadista Islamske države te je istaknuo kako je Lijepa naša zapravo već uključena u rat protiv njih, ali da se još čeka politička odluka.

‘Mi smo, moji hrvatski kolege i ja, u sklopu NATO-a, zajedno s drugim saveznicima, proveli dosta vremena kako bismo procijenili prirodu ove prijetnje, kako bismo je razumjeli da bismo nakon toga mogli pronaći rješenja kako je riješiti. Mislim da smo u tome uspjeli i sada je zadaća na vladama, političkim strukturama, kako bismo vidjeli tko može što učiniti, ali najvažnije je da možemo govoriti jednim glasom’, rekao je general Dempsey.

Kazao je i da je Hrvatska ključni američki saveznik u regiji.

‘Želim naglasiti da sam došao u Hrvatsku jer je ona ključni saveznik u regiji te ima interes i utjecaj na rusku agresivnost prema sjeveru i istoku te na moguće prelijevanje krize s Bliskog istoka i sjeverne Afrike na jadransku obalu’, rekao je.

Na pitanje o ruskoj ulozi u sukobima u Ukrajini rekao je kako je jasno da je Moskva u tu zemlju već poslala svoju vojsku, premda to uporno negira, a smatra da bi se ruska vojna prisutnost u Ukrajini mogla i povećati.Nakane Rusije nisu mu sasvim jasne, ali ističe da su aktivnosti Moskve pod stalnom prismotrom.

‘Kao vojnik moram stalno imati pred očima najgori scenarij. Dakle, ako bi Rusija odlučila krenuti prema Odesi, Pridnjestrovlju, baltičkim državama – ili prema Jadranu – mi moramo raspraviti što bismo bili spremni napraviti vojno i što bismo preporučili našim izabranim liderima’, izjavio je general Dempsey .  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku