hamburger-icon

Kliker.info

Sebija Izetbegović i 57 potpisnka : Medicinski fakultet mora biti osvojen do 17. noći!

Sebija Izetbegović i 57 potpisnka : Medicinski fakultet mora biti osvojen do 17. noći!

07 Juna
07:07 2017

Ovo je priča o Sebiji i 57 potpisnika. Nažalost, nije bajka.

Željela je Opću bolnicu – dobila je.

Željela je biti direktorica KCUS-a – postala je.

Imala je potrebu da bude u Savjetu za nauku – postala je članica.

Smetali su joj čelnici Ljekarske komore – uklonjeni su.

I onda je došao red na Medicinski fakultet…

BITKA NA KUKU

Saradnicima je govorila da se sve mora završiti do prvog dana posta. Ali nije uspjela. Saznajemo, pred saradnicima je nedavno postavila novi cilj – do sedamnaeste noći ramazana preuzeće Medicinski fakultet.

I zato sutra počinje bitka na KUK-u. Tako se, naime, zove kultna kafana na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, iznad koje će u srijedu biti održana sjednica Naučno-nastavnog vijeća.

“Predlažemo samo jednu tačku dnevnog reda: PRIJEDLOG ZA RAZRJEŠENJE DEKANA MEDICINSKOG FAKULTETA UNSA”, piše u dopisu dostavljenom u ponedjeljak na adresu Medicinskog fakulteta.

Ispod su potpisi devetoro profesora, ali jedan se posebno ističe. Njen.

Potpisala se perom, pa nakon toga, u pratnji supruga, otišla na iftar u tursku ambasadu.  Ostali potpisnici dali su se u lobiranje.

Ukoliko dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović Džuvo sutra ne stavi na dnevni red prijedlog za svoje razrješenje, potpisnici okupljeni oko najistaknutije potpisnice napustit će sjednicu Naučno-nastavnog vijeća, nakon čega će održati svoju sjednicu NNV-a i izglasati smjenu aktualne dekanese. To što prijedlozi nisu temeljeni na Zakonu o visokom obrazovanju – ne predstavlja nikakav problem. Prvoj dami i najmoćnijoj osobi u bošnjačkom korpusu zakoni ili bilo sta nisu prepreka.

Krajem maja, ona i njeni saradnici, 58 potpisanih, uputili su zahtjev za SUSPENZIJU dekanese Medicinskog fakulteta. Nakon što je rektor odbio njihov prijedlog – zahtjev za suspenziju, sa istim potpisima, preko noći je preinačen u zahtjev za RAZRJEŠENJE.

U svom narednom dopisu, Sebija i 57 potpisinika, zahtijevaju da se na sjednici Naučno nastavnog vijeća JAVNIM glasanjem izjasne o prijedlogu za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo. U članu 133 Zakona o visokom obrazovanju KS navedeno je da se dekan bira i razrješava – TAJNIM glasanjem. No, svi znaju da će se glasati onako kako odluči gospođa Izetbegović.

HARIZMA I ČVRSTA RUKA

Vratimo se kratko na slučaj Ljekarska komora Kantona Sarajevo. Skoro identična situacija. Profesorici se nisu sviđali čelnici Komore koji su je kritikovali, pa je zabranila da im se plaća članarina. Kada su ljekari, na koncu, počeli plaćati članarinu, Profesorica je angažovala potpisnike – Enra Suljić, Mirza Dilić i tako redom sve dok nije skupljeno dovoljno potpisnika za sazivanje vanredne sjednice Skupštine komore. Nisu imali kvorum, ali su imali čvrstu ruku.

Rukovodstvo Komore je smijenjeno, smijenjeni će reći na nezakonit način, ali ko se više sjeća doktora Kulenovića i Stevanovića. Pravdu su zatražili na sudu. A pravda je spora i nedostižna.

Slučaj pedijatra Dragana Đokanovića jedan je u nizu dokaza moći profesorice Sebije i 57 potpisinika. Nesretni doktor se usudio da u medijima kritikuje rad svoje direktorice Sebije Izetbegović i odmah mu je zaprijećeno otkazaom. I dobio bi otkaz da nije odlučio da sam ode.

A onda slučaj “službeni automobil” sa licem suvozača koje zvuči poznato. Osude sa svih strana, ali ništa. Ona može sve. Jer je harizmatična. I ljudi je vole.

Avdo Avdić (Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku